NH Lake gelinkt met ALS-gevallen

04-08-2009

Het risico om een fatale neurodegeneratieve ziekte te ontwikkelen is 25 keer hoger dan de norm voor mensen die rond het Mascoma Meer wonen, volgens de onderzoekers die de mogelijk verband bestuderen tussen bacteriën in het meer en neurologische ziekten.

Gedurende een recente periode van zes maanden werd bij 3 mensen die aan de noordelijke kust van het Mascoma meer wonen, ALS vastgesteld. Tot hiertoe werden 9 gevallen van de ziekte bevestigd in de nabijheid van het meer.

Dokters en wetenschappers van het Dartmouth-Hitchcock Medical Center in Lebanon zeggen dat er een sterk bewijs is dat suggereert dat cyanobacteriën, één-cellige organismen die zich vormen op meren en vijvers en die schadelijke giftstoffen vrijgeven, een omgevingstrigger zijn om ALS te ontwikkelen bij mensen die genetisch voorbestemd zijn voor deze ziekte.

“Indien je dicht bij sommige meren woont, lijkt er statisch gezien een groter risico voor ALS”, zegt Dr. Elijah Stommel neuroloog bij Darthmouth-Hitchcock.

De nationale frequentie van ALS, een ziekte die zenuwcellen aanvalt die de vrijwillige bewegingen controleren, is 2 mensen per 100.000. Rond de meren en vijvers met cyanobacteriën in New England, loopt die frequentie op tot 4,5 mensen per 100.000. Bij het Mascoma meer is deze frequentie 50 per 100.000.

Onderzoekers in New Hampshire moeten nog een specifiek neurotoxine vinden genaamd BMAA (beta Methylamino L-alanine) waarvan men denkt dat het ALS triggert, en gevonden werd in meren met trossen cyanobacteriën elders in de wereld.

“We denken dat we de gifstof zullen vinden,” zei Stommel die met andere dokters en onderzoekers werkt om water en vis stalen te verzamelen en haar en hersenweefsel verzamelt van mensen in Enfield die de diagnose van ALS kregen.

Recent werd ALS vastgesteld bij mensen die rond andere meren leven, inclusief het Winnisquarn meer in Belknap en Willand Pond in Somersworth, maar de grootste concentratie van gevallen in de staat werd gevonden bij het Mascoma meer.

Cyanobacteriën die ook dikwijls blauw-groene algen genoemd worden, hebben op aarde meer dan 200 miljoen jaar overleefd en ze bevatten chlorofiel, dat fotosynthese mogelijk maakt. Het biologische doel van de trossen cyanobacteriën en de gifstoffen die ze vrijmaken, blijven onbekend zegt Dr. Tracie Callar, een dokter bij Dartmouth-Hitchcock die met Stommel werkt bij het bestuderen van een mogelijke link met ALS.

“Ze zijn de oudste organismen op aarde,” zei Caller. “Ze zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de creatie van onze atmosfeer.”

Het dumpen van rioolwater en andere vervuilers, inclusief tuinafval zoals grassnoeisel wordt beschouwd als zijnde een veroorzaker van de trossen cyanobacterie. Nitrogen en fosfor, die bij de ontwikkeling ontstaan, worden ook beschouwd als bijdragers.

Vervuiling in het Mascoma meer was aan zijn toppunt in de jaren 70, voor de federale Clean Water Act, zei Caller, en de blootstelling in die periode zou verantwoordelijk zijn voor de recente piek van ALS-gevallen.

“We denken dat de gevallen die we nu zien, verband hebben met wat 10, 20 of 30 jaar geleden gebeurde,” zei ze.

Onderzoekers begonnen voor het eerst onverwachte gevallen van ALS te onderzoeken nadat een hoge concentratie gevonden werd in Guam bij mensen die een bepaald type van vleermuis aten. De vleermuizen voedden zich met noten die BMAA bevatten, waarvan men had gevonden dat het eerder de ziekte veroorzaakte. Andere populaties met hoger risico voor ALS omvatten Italiaanse voetballers en veteranen van de eerste Iran oorlog, zei Caller, maar niemand weet waarom.

Cyanobacteriën verschijnen als blauw-groen of erwt-groen schuim op de oppervlakte van meren, vijvers en rivieren. Ze laten een aantal schadelijke gifstoffen vrij, inclusief microcycstine, dat lever kanker en lever falen bij mensen en dieren veroorzaakt. Jody Connor, een limnologist bij het Newhampshire Departement of Enviromental Services, zei dat de gifstoffen acuut lever falen veroorzaakte bij honden en dat verantwoordelijk was voor dood bij sommige huisdieren.

“Dikwijls sterven huisdieren en niemand weet waarom, en dikwijls weten dierenartsen niet dat de dieren diewater drinken met cyanobacteriën waarschijnlijk ziek zullen worden”, zei Connor.

New Hampshire was 1 van de eerste staten dat een standaard ontwikkelde voor het testen op cyanobacteriën, evenals een procedure voor gerelateerde kustsluitingen en raadgevingen over de meren. En het limnologie centrum dat geleid wordt door Connor werkt eraan om de meer vereningingen en het publiek voor te lichten.

Connor zei dat het belangrijk is dat de mensen de waarschuwingen van de overhead in acht nemen, dat ze herkennen hoe de trossen eruit zien en weten wat je moet doen als je ze ziet. Indien je schuim ziet op het oppervlak van een meer, ook al is het maar op 1 plaats, moet je vermijden om er te zwemmen en houdt de dieren uit het water. Neem een foto van de tros en verzamel een waterstaal en verwittig de cyanobacteriën hotline van de staat op 419-9229.

“Ik draag de telefoon altijd bij me en probeer te antwoorden 7 dagen per week,” zei hij.

Indien en wanneer de onderzoekers een kleine BMAA molecule vinden in het Mascoma meer of elders in de staat, “Ik denk dat het ons echt zou helpen om de ziekte te voorkomen en/of misschien zelfs een genezing voor ALS”, zei Caller.

Een definitieve link zou ook een dramatische impact hebben op de prijzen van het vastgoed aan de kustlijnen in New Hampshire.

Stommel en Caller wachten de lab-resultaten af van de water en vis stalen verzameld aan Mascoma meer, het Winnisquam meer, William Pond en Webster meer in Franklin.

“We hopen dat we zoveel mogelijk meren met trossen kunnen verzamelen deze zomer,” zei Caller.

Vertaling: Doris Willaert

Bron: ALS Independence

Share