Cafeïne lijkt heilzaam te zijn bij mannen – niet bij vrouwen – met ALS

29-05-2009

Dierlijke modellen benadrukken het effect van dieet en geslacht in het begrijpen van ALS.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een fatale ziekte die sleutelneuronen in de hersenen en het ruggenmerg beschadigen. De ziekte veroorzaakt progressieve verlamming van natuurlijke spieren en dikwijls de dood binnen de 5 jaar na de symptomen. Hoewel ALS ruim een eeuw geleden ontdekt werd, is noch de oorzaak nog een remedie tot nu toe gevonden, maar verschillende mechanismes lijken een rol te spelen in de ontwikkeling, waaronder oxidatieve stress.

Koffie, cafeïne en ALS

Onderzoekers gaan akkoord dat ALS een multifactoriele ziekte is dat een complex samenspel inhoudt tussen een genetische predispositie en omgevingsfactoren. Een omgevingsfactor is dieet. Met oxidatieve stress (dat de cellen beschadigt), een algemene bezorgdheid in de ALS pathologie, is het de moeite waard te onderzoeken welke rol de antioxidanten (die voordelen aan de cellen aanreiken) zouden kunnen spelen.

Antioxidanten (de vitamines en voedingsstoffen die de cellen beschermen tegen schade) kunnen teruggevonden worden in gebruikelijke geconsumeerde dranken en voedsel. Vooral koffie kreeg aandacht als een potentieel dieet antioxidant. Het is de moeite om op te tekenen dat koffie aanzienlijk meer antioxidante capaciteiten heeft dan cacao en groene, zwarte of kruidenthee. Toch, bevat koffie verschillende onderdelen, waarvan de grootste cafeïne en chlorogene zuren, een dieet polyphenol dat heilzaam is voor het immuunsysteem.

Eerdere studies hebben positieve effecten aangetoond met koffie, cafeïne of chlorogene zuur supplementen in de verbetering van oxidatieve stress en zijn verbonden celdood mechanismes.

Een nieuwe studie

Een nieuwe studie onderzoekt de rol van dieetinterventie met de focus op een antioxidant die populair is in de dieetwereld – koffie. De onderzoekers onderzochten de effecten van koffie, cafeïne en chlorogene zuren supplementen op de markers van oxidatieve stress, antioxidante enzymen proteïne inhoud en celdood bij mannelijke en vrouwelijke muismodellen van ALS.

De studie, genaamd “Cafeïne vermindert de motor capaciteit en de antioxidant enzymen capaciteit in de hersenen van vrouwelijke G93A muizen, een dierlijk model van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)” werd geleid door Rajini Seevaratnam1 onder toezicht van Mazen J. Hamadeh1,2 , en werd mede geschreven door Sandeep Raha2 en Mark A. Tarnopolsky2 (1School of Kinesiology and Health Science, York University, Toronto, ON, Canada; 2Department of Pediatrics and Medicine, McMaster University Hamilton, ON, Canada). De onderzoekers zullen hun resultaten voorstellen op de 122e jaarlijkse bijeenkomst van de American Physiological Society (APS; www.the-aps.org/press), dat deel uitmaakt van de wetenschappelijke conferentie Experimental Biology 2009. De bijeenkomst zal gehouden worden op 18-22 april, 2009 in New Orleans.

Studie design

51 G93A muizen werden willekeurig verdeeld in 8 groepen: controle (6 mannetjes, 8 vrouwtjes), koffie (5 mannetjes, 7 vrouwtjes), cafeïne (5 mannetjes, 8 vrouwtjes), chlorogene zuren (5 mannetjes, 7 vrouwtjes). De controle groepen kregen een standaard knaagdierendieet en kregen geen bijkomende supplementen. De interventiegroepen werden respectievelijk voorzien van koffie, cafeïne en chlorogene zuurextracten, in aantalen die je kunt vinden in 5 tot 10 tassen koffie per dag, gecontroleerd voor het lichaamsgewicht.

Klinische maatregelen: voedselinname, lichaamsgewicht, lichaamstoestand, mogelijkheid tot bewegen, klinische score, en motor capaciteit weren allemaal afgewogen voor het effect van dieet en tijd, voor de dierlijke opoffering.

Moleculaire maatregelen: markers van oxidatieve stress (4-HNE; 3-NY), antioxidante enzymen proteïne inhoud (MnSOD; CAT; GPx1; GR; GPx1 tot GR ratio), en celdood (Bax; Bcl-2) werden geanalyseerd aan de hand van de hersenen van deze muizen op een leeftijd van 108 dagen.

Statistische analyse werd apart uitgevoerd voor mannetjes en vrouwtjes.

Aan het einde van de studie, vonden de onderzoekers dat:

Bij mannen:

· Koffie: de voedselopname met 21% verhoogde, de markers van oxidatieve stress verminderde met 39-65%, de markers van antioxidante enzymen proteïne inhoud verhoogde met 46-139%, en de markers van celdood verminderden met 34-36%.

· Cafeïne: de voedselopname verhoogde met 22%, de markers van oxidatieve stress verminderde met 45-81%, de markers van antioxidante enzymen proteïne inhoud verhoogde met 21-99% en de markers van celdood verminderde met 17-22%

· Chlorogene zuren: verhoogden de voedselopname met 12 %, verminderde de markers van oxidatieve stress met 25-35%, verhoogde de markers van antioxidante enzymen proteïnes met 23-44%, en verminderde de celdood met 41-44%

Bij vrouwen:

· Koffie: de voedselopname met 30% verhoogde, de markers van oxidatieve stress verminderde met 64%, maar de markers van antioxidante enzymen of de markers van celdood verhoogden niet

· Cafeïne: de voedselopname verhoogde met 28%, de motor capaciteit verminderde met 20%, de markers van oxidatieve stress verminderde met 58%, de markers van antioxidante enzymen proteïne inhoud verlaagde met 11-48% en de markers van celdood verhoogde met 23-74%

· Chlorogene zuren: verhoogde de markers van oxidatieve stress met 178%, en had tweeledige effecten op de markers van antioxidante enzymen proteïne inhoud, en verminderde de celdood met 33-39%

Conclusie

Volgens Ms. Seevaratnam, “Als we deze resultaten zouden extrapoleren naar menselijke patiënten met ALS, dan lijkt koffie heilzaam te zijn voor mannen, door zowel het reduceren van oxidatieve stress en celdood, en het verhogen van antioxidanten. Maar voor vrouwen, lijkt cafeïne schadelijk te zijn. Vrouwen met de ziekte, kunnen beter het cafeïne verbruik beperken, of overgaan of gedecafineerde producten die de antioxidanten bevatten, maar met weinig cafeïne.”

 

Vertaling: Joke Mulleners

Bron: ALS Independence

Share