UW-Madison rapporteert een andere stamceldoorbraak

29-05-2009

Wetenschappers aan de Universiteit van Wisconsin-Madison hebben een nieuwe doorbraak gemaakt in het stamcelonderzoek.

De stamcel pionier James Thomson en zijn collega ’ s hebben een veiligere manier ontwikkeld om cellen van de voorhuid van pasgeborenen om te zetten in iets dat lijkt op menselijke embryonale stamcellen.

Thomson was de eerste die menselijke embryonale stamcellen isoleerde in 1998.

Vorige pogingen om de cellen te converteren lieten virussen achter en buitengenen, wat mogelijk leidde tot mutaties, waardoor de celgroei defect geraakte of leidde tot de creatie van tumoren.

Thomson en zijn team rapporteerden Donderdag in het tijdschrift Science, dat ze dit probleem opgelost hebben door het leveren van speciale genen met een plasmide, wat een kleine stabiele cirkel is van DNA. Dit materiaal herprogrammeerde de huidcellen alvorens het verwijderd werd. Cellen die het genezingspotentieel lijken te hebben van de embryonale stamcel bleven.

Stephen Duncan, een stamcelonderzoeker aan het Medical College van Wisconsin, zei dat de techniek beloftevol is omdat elk basis moleculair biologielab het kan gebruiken. Hij was niet betrokken in het UW-Madison onderzoek, maar voert onderzoek in dezelfde lijn.

“Ik denk dat we op een punt gekomen zijn waar we kunnen beginnen denken het therapeutische gebruik van deze cellen, “ zei Duncan.

Alan Trounson, de voorzitter van het California Institute of Regenerative Medicine, voorspelde dat de nieuwe methode “ erkend zal worden als een andere belangrijke stap vooruit naar het herprogrammeren van cellen “ .

Cel herprogrammatie heeft al bewezen één van de meest dynamische gebieden van de biologie te zijn de laatste jaren, aangezien een groeiend aantal onderzoekers alternatieven nastreven voor het gebruik van menselijke embryonale stamcellen.

Sommige mensen zijn tegen het gebruik van deze cellen omdat menselijke embryo’s vernietigd worden in hun productie.

Thomson en andere wetenschappers hebben cellen teruggebracht naar een embryonale status, zo een potentiële oplossing biedend aan de controverse. Desalniettemin, maakten hun methodes de cellen onveilig voor gebruik bij mensen.

Dat leidde tot een stroom aan onderzoek over het verbeteren van de veiligheid en de efficiëntie van herprogrammatie. Verschillende methodes zijn al ontwikkeld.

“Op dit moment, is er geen manier om te zien welke beter wordt dan de anderen,” zei Andras Nagy, een senior wetenschapper aan het Toronto Mount Sinai Hospital. “Hoogst waarschijnlijk zal er geen enkele winnaar zijn van deze wedstrijd . ”

Nagy ontwikkelde een methode die herprogrammatie genen levert met een mobiel genetisch element dat piggyBac noemt, dat uit een celgenoom kan gehaald worden als het werk gedaan is.

Thomson zei dat de methode die gebruikt wordt om de cellen terug te sturen naar hun embryonale status, er minder toe doen dan hoe normaal de cellen zijn als ze er aankomen.

Hij zei dat zijn lab de geherprogrammeerde cellen nu zorgvuldig zal analyseren om te bepalen hoe nauw ze matchen met de embryonale stamcellen. Tot nu toe, lijken er subtiele verschillen te zijn tussen de twee, zei hij.

Vertaling: Joke Mulleners

Bron: ALS Independence

Share