Onderzoekers ontwikkelen een levend basismodel van de hersenen

16-04-2009

Onderzoekers ontwikkelen een nieuwe manier om de werking van het menselijk brein na te bootsen door middel van het creëren van een levend voorbeeld.

Kleine 3-D celclusters, dit zijn kleine modellen van het menselijk zenuwstelsel, kunnen gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor Alzheimer, Parkinson en motorneuronen ziektes.

Michael Coleman, professor aan de Aston Universiteit, Birmingham, die de leiding heeft van het onderzoeksteam zei: “We richten ons op de mogelijkheid om het menselijk brein op basisniveau te bestuderen door gebruik te maken van een levend menselijk cellensysteem”.

“De cellen moeten leven en efficiënt werken om het mogelijk te maken echt te begrijpen hoe het brein werkt. Op langere termijn hopen we dat onze procedure gebruikt kan worden om ons te helpen begrijpen hoe de toestand zoals Alzheimer en ander neurodegeneratieve ziektes tot stand kan komen”, zei hij.

“We hopen dat onze techniek de wetenschappers een nieuw en relevant menselijk experimenteel model zal aanbieden zodat we ons brein beter leren begrijpen en ook dat het van nut kan zijn voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en behandelingen van neurodegeneratieve ziektes”, voegde hij eraan toe, volgens een uitgave van de Aston Universiteit.

Vertaling: Jan Van der Veken

Bron: ALS Independence

Share