Wetenschappelijke en op ervaring gerichte grondslag voor het gebruik van IPLEX voor ALS

23-02-2009

ALS is een fatale, progressieve neurodegeneratieve stoornis die een meedogenloze progressie heeft van het begin tot totale verlamming naar het einde toe. De dood is een gevolg van het falen van de ademhaling, gewoonlijk binnen 3 a 5 jaar na de diagnose. Tot hiertoe is er geen enkele behandeling, medicijn of enige hoop. Het enige door de FDA goedgekeurde medicijn voor ALS is RILUTEK. De meeste studies hebben aangetoond dat dit medicijn het leven met 90 dagen kan verlengen. Het kost ongeveer 1000 Dollar/maand. RILUTEK is bovendien schadelijk voor de lever en gaat gepaard met extreme vermoeidheid voor de patient. Bovendien is het weinig doeltreffend.

Onderzoek heeft lang aangetoond dat een op Insuline gelijkende groeifactor (IGF) potentieel heeft om een doeltreffende behandeling te bieden voor ALS. Vrije IGF is zenuwbeschermend en kan axonale aangroei in vitro bevorderen.

Experimenten met een ander type van neuronen en met verschillende soorten groeifactoren toonden aan dat enkel bij IGF-1 de axonale groei werd gestimuleerd.

Vergeleken met het placebo, de dosis van 0,1 mg/kg/dag Rh IGF-1 gaf een veelbetekenende vertraging van de progressie van ALS. Deze verdienstelijke onderzoeken beklemtonen dat IGF-1 biologisch en structureel zich onderscheid van cilaire neurotrophische factor en van hersenen afgeleide neurotrophische factor.

IGF heeft aangetoond dat de neurotrophische factor onder andere de overleving en de diversiteit van de zenuwcellen bevordert. Eveneens omvattend de motorneuronen. In feite is IGF de enige gekende groeifactor die de regeneratie van motorneuronen kan bevorderen bij volwassen IGF-1. Dit resulteert in ingewikkelde processen in de hersenen.

De mogelijkheid van IGF-1 (en IGF-2) om de overleving van zenuwcellen te bevorderen is verbonden met de mogelijkheid van deze factoren om de dood van deze cellen te voorkomen. IGF-1 kan worden beschouwd als een potentieel middel om zenuwcellen te beschermen tegen afsterven.

Celdood is ruim bekend bij ALS en andere neurodegeneratieve aandoeningen. Cellen die niet voorzien worden van een eigen bevoorrading sterven af door een stapsgewijs proces “ CELDOOD ” genoemd. Dit is een normaal fysiologisch fenomeen en eigenlijk is celdood cruciaal bij de normale ontwikkeling van ons zenuwstelsel. Maar celdood stoppen wanneer er in het zenuwstelsel wisselende degeneratieve acties aan de gang zijn is nu het eerste doel voor de onderzoekers om een effectieve behandeling te vinden voor ALS en andere neurologische stoornissen.

IGF-1, bekend om zijn farmaceutische namen MYOTROPHIN en INCRELEX, heeft moeilijkheden ivm. dosering en ook bij het opnemen van het medicijn in de bloedbaan en de hersenen. IPLEX, wat eigenlijk vrije IGF is in combinatie met het bindende proteine IGF-3 is één van de zes natuurlijk voorkomende bindende proteïnes en heeft aangetoond goed opgenomen te worden in de bloedbanen en hersenen.

Dit is waar het werkelijke verhaal van IPLEX start. ALS onderzoek heeft lang geprobeerd om de moeilijkheden die ze met vrije IGF (gevonden in INCRELEX en MYOTROPHIN) ondervonden te overwinnen. Dosering, uitwerking en neveneffecten vormden hindernissen voor de goede werking. Met de voorstelling van IPLEX heeft men ondervonden dat deze neveneffecten overwonnen waren. De toevoeging van natuurlijk bindende proteïnen laat een veelbetekenende hogere dosering toe, geeft goede toegang tot bloedbanen en hersenen en een merkbaar verbeterde uitwerking. IPLEX heeft ook een veelbetekenende vermindering van de neveneffecten als resultaat, en verder volstaat 1 injectie/dag in plaats van tweemaal dagelijks.

IPLEX (mecasermin rinfabate) was oorspronkelijk door het FDA goedgekeurd voor verschillende verplichte kleine onderzoeken toe te schrijven aan Primary IGF Deficiency (IGFD) en heeft een hele reeks van klinische testen ondergaan voor Multiple en andere aanwijzingen, premature geboorte retinopathy inclusief, HARS, Noonan Syndroom, Myotonic Muscular Dystrophy, insulin resistance, Lephrechaunism en het Laron Syndroom. Het medicijn is veilig en wordt goed verdragen zelfs bij kleine kinderen.

Bij het op de markt brengen van IPLEX in November 2006 hebben 12 ALS patienten uit de USA kort daarna het middel (wel zonder merknaam) voorgeschreven gekregen. Van deze patienten zijn er 8 nauwgezet opgevolgd tijdens hun gebruik van IPLEX in de periode tussen Januari--Maart 2007. De resultaten waren opmerkelijk voor deze patienten. Zorgvuldige opvolging en analyse van elk van hen resulteerde in opmerkelijke verbetering op een korte tijd en voor verschillende functie gebieden.

Patienten konden hun dieet van gemalen voedsel wijzigen na een korte periode van gebruik van IPLEX (na 5-7 dagen) en weer terug gewone maaltijden gebruiken. Alle patienten merkten vooruitgang op bij verschillende functies, vooruitgang in gewichtstoename, ademhalingscapaciteit betere motorische functies van handen en voeten, minimale spasticiteit en stijfheid en vermindering van onverwachte fasciculaties. De hoeveelheid van vooruitgang bij deze functies verondersteld een verandering in beide gebieden van zowel hogere als lagere disfunctie. Wegens de snelheid waarmee de verbetering in het begin plaatsvond zou het mogelijk kunnen zijn dat patienten voordeel halen uit het placebo effect en de onmiddellijke neuronale reinnervatie.

Nadat IPLEX uit de handel was gehaald in de USA en andere distributiemarkten in Maart 2007 en de bestaande voorraad van de farmaceutische bedrijven was uitgeput merkte men op dat korte tijd later (gewoonlijk binnen 3 - 4 weken) alle patienten terug naar hun conditie van voor de IPLEX periode gingen.

Ben Byer, ALS patient en regiseur van de documentaire film “ INDESTRUCTIBLE ” kon best het effect van IPLEX samenvatten: “ door IPLEX uit de handel te halen heeft GENENTECH een markt monopolie geschapen voor één van de behoeftigste, hulpeloze en meest hopeloze patienten groep in de wereld met een medicijn, naar mijn mening is dat net hetzelfde als proberen dronken te worden van hoestsiroop als de fles Bourbon achter slot zit in de voorraadkast ”

Het Italiaanse ministerie van gezondheid had na een succesvol geschil van een ALS patient de opdracht gekregen van de rechtbank om IGF-1 aan deze patient (en nog anderen) te geven om hen te behandelen. De enige firma die aan die vraag kon voldoen die door de rechtbank (MOH) was opgelegd was INSMED met hun medicijn IPLEX. In Januari 2007 starten 30 Italiaanse patienten met het gebruik van IPLEX nauwlettend opgevolgd door een lokale neuroloog in plaats van een klinische studie. Het werd beter bekend als een diepgaand uitgebreid onderzoek na uitgegroeid te zijn tot meer dan 100 patienten en dit onder leiding van 22 behandelende artsen in minder dan 18 maanden.

Volgens INSMED zijn er geen patienten afgevallen van dit diepgaand uitgebreid onderzoek om reden van veiligheid of neveneffecten. ALS patienten hebben stabiliteit verkregen in hun progressie, soms een aanzienlijke vertraging of een totale stabiliteit van progressie. In sommige gevallen stelde men zelfs een aanzienlijke verbetering vast.

Meer info kan je vinden op www.insmed.com

Vertaling: Jan Van der Veken 

Share