2008: Een slecht jaar voor vitaminen

23-02-2009

Zoals recentelijk nog geschreven in the New York Times, “het nieuws voor vitaminen wordt altijd maar slechter.” Het is overduidelijk dat er nog verschrikkelijk veel is dat we niet verstaan over de menselijke gezondheid, in het bijzonder over hoe vitaminen, mineralen en andere micronutriënten worden gebruikt. De gedachte is zeker verleidelijk voor ons allen te denken dat eenvoudige supplementen effectief zouden moeten zijn inzake onze voedingsbehoeften. Er is overweldigende suggestie in de marketing van de vitaminesupplementindustrie dat we kunnen geholpen worden door de plethora van producten. Onze collectieve appetijt voor gemakkelijke oplossingen verschaft door een gewone pil is onstilbaar. Men denke er aan dat er maar weinig tot geen regulatie is voor de supplementindustrie die verbruikers zou kunnen verzekeren van productveiligheid, zuiverheid, en werkzaamheid. Of het dan doodsangsten zijn, kanker, gewichtsverlies of sexuele prestaties, die verkopers spelen in op onze onzekerheden.

Naast vakkundige en doelgerichte reclame is er dit jaar een overrompeling geweest van gezonde wetenschappelijke evidentie dat wij maar zeer weinig begrijpen van de werkzaamheid van vitaminen en van mineraalsupplementen. De complexiteit van ons eigen metabolisme en zijn tekorten blijft het onderzoek verwarren. Studies in de hoop een voordeel te vinden van het toedienen van supplementen vitamine A, C, E, zowel als selenium en bepaalde antioxidanten in het bestrijden van zulke veelvoorkomende problemen als hartaandoeningen, hersenverlammingen, diabetes, en kanker faalden in het aantonen van enig voordeel. Andere aandoeningen zoals Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), multiple sclerose, depressie, en bipolaire aandoening hebben evenzeer geen voordeel vertoond van vitamine/mineraal supplementen. Talrijke aanspraken gemaakt door andere producten die frequent worden gelinkt aan verbetering van athletische of van sexuele prestaties zijn even waardeloos. Het gebruik van vitamine C, zink, echinacea of andere producten voor de preventie of controle van verkoudheidssymptomen bleken even onsuccesvol in het bewijzen van hun verdiensten onder zorgvuldige wetenschappelijke nauwgezetheid.

Er zijn maar zeer weinig specifieke situaties waarbij doelgerichte supplementen verdiensten hebben. Foliumzuur voor zwangere vrouwen, calcium en vitamine D voor botsterkte bij zowel oudere vrouwen als mannen zijn enkele van de te vernoemen voorbeelden. Veel nieuw onderzoek is beschikbaar over de rol van vitamine D deficiëntie die overeenkomt met een aantal gevariëerde aandoeningen. Toch is er geen evidentie aangaande oorzaak en gevolg. Wij weten minder dan ooit over wat een normale dagelijkse nood aan vitamine D is en nog minder over wanneer en hoeveel bijkomend toe te dienen. Het zal nog jaren duren eer we adequaat verstaan wat zinvol is.

Wij weten sinds lang dat er een verschil is tussen het nemen van vitaminesupplementen en het innemen van dezelfde nutriënten als deel van een uitgebalanceerd dieet. Dat is zo zowel voor kinderen als voor volwassenen. Alhoewel we hulp zoeken omwille van onze triestige voedingsgewoonten, de beste nutritie is het opdienen van een grote variëteit aan complete, verse voedingsmiddelen zoveel als mogelijk. De meest vitaminerijke voedingsmiddelen zijn vers fruit en groenten. Voedingsmiddelen met veel natuurlijke koolhydraten en proteïnen bevatten meer vitaminen en mineralen dan voedingsmiddelen met hoog vetgehalte.

De volgende zijn enkele voorbeelden van nutriëntrijke voedingsmiddelen:

Vitamine A promoot de normale groei en ontwikkeling, weefsel en botherstel, en gezonde huid, ogen, en immuunresponsen. Goede bronnen zijn onder andere melk, kaas, eieren, en gele-tot-oranje groenten zoals wortelen, yams (soort zoete aardappel) en pompoenen.

Vitamine B (B2, B3, B6, & B12) helpt het metabolisme, de energieproduktie, en gezonde bloedcirculatie en het zenuwstelsel. Goede bronnen zijn onder andere vlees, kip, vis, noten, eieren, melk, kaas, bonen en sojabonen.

Vitamine C promoot gezonde spieren, bindweefsel, en huid. Goede bronnen zijn onder andere citrusvruchten, aardbeien, kiwi, tomaten, en groene groenten zoals broccoli.

Vitamine D promoot been en tandvorming en helpt het lichaam calcium te absorberen. Goede bronnen zijn onder andere melk, kaas, en yoghurt (vooral versterkte dieetproducten), eieren, eierdooiers, en visolie.

Calcium helpt een sterk beendergestel op te bouwen bij een in de groei zijnd kind en is noodzakelijk om sterke beenderen te behouden wanneer volwassen ouder worden. Goede bronnen zijn onder andere melk, kaas, yoghurt, tofu, en met calcium aangerijkt sinaasappelsap.

Ijzer bouwt spieren op en is essentiëel voor gezonde rode bloedcellen. Ijzertekort is een risico in de adolescentie, vooral voor meisjes eens ze beginnen te menstrueren. Alhoewel, te veel ijzer kan bijwerkingen hebben bij sommige volwassenen. Goede bronnen zijn onder andere rundsvlees en ander rood vlees, kalkoen, varken, spinazie, bonen en pruimen.

De moraal (een populair mantra): eet zo goed als je kan, zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, rook niet, alles met mate. Verspil je geld niet aan vitaminen en supplementen die dingen voorspiegelen die te mooi zijn om waar te zijn. Ooit zullen we hier meer over begrijpen.

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: ALS Independence

Share