Dal wetenschappers doen stamcelontdekking Beschadigde spieren hersteld bij muizen

19-02-2009

Een ontdekking door onderzoekers aan de Dalhousie Universiteit brengt de hoop dat mensen die verlamd zijn door ziekte of letsel, enige spierkracht zouden kunnen terugwinnen.

Victor Rafuse, een deelnemend professor in de anatomie en de neurobiologie aan Dal, en zijn collega’s hebben voor de eerste keer gedemonstreerd dat getransplanteerde stamcellen de functie van de spieren bij levende dieren die geveld zijn voor zenuwschade, kan herstellen.

Hij gaf het voorbeeld van een persoon die lijdt aan een schouderblessure door een motorongeluk, die het zenuwcontact afsloot met de spieren die de hand aansturen.

"De beste neurochirurgen en plastische chirurgen zouden misschien de zenuw kunnen laten groeien,” zei Mr. Rafuse, die een doctoraat heeft in de farmacologie. “Maar tegen de tijd dat de zenuw aan de spier geraakt, is de spier zo ver verlamd dat de zenuw geen functionele verbindingen meer kan maken.”

Samenwerkend met neurochirurg Dr. Rob Brownstone en graduaat student Damien Yoh, en postdoctoraal collega Gareth Miles, ontdekte Mr. Rafuse dat motor neuronen afgeleid van embryonale stamcellen van muizen en getransplanteerd in de spieren die het zenuwcontact verloren waren, deze spieren kan revitaliseren.

Hij zei dat de spieren vlug hun massa en functie terugwinnen, en bijna reageren alsof ze altijd in contact waren met de zenuwen.

Het team had dit effect al gedemonstreerd in petri-schaaltjes maar om het te herhalen bij muizen is een grote stap voorwaarts.

Mr. Rafuse zei ook dat het wat hoop geeft op beperkte spiercontrole, zoals het openen en het sluiten van de hand, voor mensen met verlamming door ALS, dat de motor neuronen in het ruggenmerg doodt, en zo geleidelijk de mensen berooft van de controle over hun lichaam.

Het is al mogelijk dit te doen voor sommige mensen met ruggenmerg letsels door elektrische stimulatie, maar alleen als de motor neuronen nodig voor de spiercontrole nog aanwezig zijn.

Deze ontdekking, die deze week gepubliceerd werd in de Journal of Neuroscience, betekent dat motor neuronen kunnen getransplanteerd worden in de spier om zijn functie te herstellen.

Patiënten zouden de voordelen in de nabije toekomst kunnen zien, zei Mr. Rafuse.

"Dit zijn geen dingen die ver van de weg gaan afliggen,” zei hij.

“Ik denk dat dit doenbaar is op korte termijn. Ik zie iets binnen 3 tot 5 jaar.”

Een moeilijkere toepassing kan het vervangen van stervende motor neuronen bij mensen met ALS zijn, om hun symptomen te verlichten.

Mr. Rafuse zei dat de “verschrikkelijke” dood van iemand met ALS dikwijls gebeurt nadat de motor neuronen in het diafragma sterven, waardoor de persoon niet meer kan ademen. Het herstellen van de functie van zulk een cruciale spier zou de persoon niet genezen maar zou hun dood comfortabeler maken.

Mr. Rafuse zei dat de unieke samenwerkingsrelatie van elementaire wetenschappers en praktiserende artsen aan Dal, ontdekkingen als deze voeden.

Hij zei dat Dr. Brownstone regelmatig geconfronteerd wordt met zenuwbeschadigende letsels en ziet dat één van de beperkingen in het herstel, de manier is waarop spieren wegkwijnen en hun zenuwcontact verliezen.

"Die klinische realiteit en dat probleem werden gepresenteerd aan elementaire wetenschappelijke labo’s, en dit is één van de oplossingen waar we mee uitkwamen, en ik denk dat het een zeer effectieve is,” zei Mr. Rafuse.

Een volgende stap in het onderzoek zal zijn om een andere manier te vinden om de motor neuronen te genereren.

Er zijn ethische bekommernissen over het gebruik van embryonale menselijke stamcellen in onderzoek, hoewel het werk van Mr. Rafuse enkel muiscellen gebruikte.

Maar verschillende recente studies hebben aangetoond dat wanneer geselecteerde genen toegevoegd worden aan huidcellen, dat deze huidcellen zo gemaakt kunnen worden dat ze ageren als embryonale stamcellen.

En één nieuwe studie demonstreerde dat die gewijzigde cellen verder getransformeerd kunnen worden in wat motor neuronen lijken te zijn.

 

Vertaling: Joke Mulleners

Bron: ALS Independence

Share