Bevindingen zouden schade kunnen vertragen voor hersenziektes

11-02-2009

Veelbelovende klasse van compounds voorkomt dood van cellen in laboratorium tests

Onderzoekers aan de Universiteit van Texas aan het Southem Methodist Université (SMU) van Dallas, hebben een groep van chemische compounds geïdentificeerd die de degeneratie van neuronen vertraagt, een aandoening die zulke veelvoorkomende ouderdomsziektes veroorzaakt zoals Alzheimer, Parkinson, en Amyotrofische Laterale Sclerose.

Hun resultaten worden besproken in de huidige uitgave (November 2008) van ‘Experimental Biology and Medicine‘.

Biologie professor Santosh D’Mello van UT Dallas en chemie professor Edward R. Biehl van SMU testten 45 chemische compounds, waarvan er vier het meeste potentieel bevatten voor de bescherming van hersencellen, neuronen genaamd.

De synthetische chemicaliën, genaamd “3-substituted indolin-2-one compounds,” zijn afgeleiden van een andere compound die GW5074 genoemd wordt, en die ,in een vorig rapport gepubliceerd door het lab van D’Mello, aantoonde dat het neurodegeneratie voorkomt. Hoewel het efficiënt is in het beschermen van neuronen tegen verval of dood, is GW5074 giftig voor cellen in licht verhoogde dosissen, die het ongeschikt maken voor klinische testen bij patiënten. De nieuwgeïdentificeerde, tweede generatie compounds, behouden de beschermende eigenschap van GW5074 maar zijn niet giftig - zelfs niet in zeer hoge dosissen - en zijn veelbelovend in het stoppen van de stevige tred van de neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer en Parkinson.

“Jammer genoeg, zijn neurodegeneratieve ziektes een uitdaging voor onze oudere bevolking,” zei D’Mello. “Mensen leven langer en zijn meer geïmpacteerd door ziektes als Alzheimer, Parkinson en Amyotrofische Laterale Sclerose dan ooit tevoren - wat betekent dat we agressiever moeten zoeken naar medicatie om die ziektes te genezen. Maar het meest opwindende nu, zijn onze inspanningen om de effecten van hersenziektes recht in zijn sporen te stoppen. Hoewel de nieuw ontdekte compounds alleen nog maar getest zijn op gecultiveerde neuronen en muizen, bieden ze toch hoop. ”

De meest voorkomende oorzaak van neurodegeneratieve ziektes is veroudering. De huidige medicatie verlicht de symptomen maar pakt de onderliggende oorzaak niet aan - degeneratie van neuronen. De identificatie van compounds die neuronale dood uitlokken is dus van een dringende en kritische belangrijkheid.

De nieuwe compounds zouden de dokters misschien een optie kunnen bieden buiten het enkel behandelen van symptomen van neurodegeneratieve ziektes. De ontwikkeling is geen genezing, maar dokters zouden in staat kunnen zijn om op een dag compounds te gebruiken die de celdood stoppen in combinatie met huidige bestaande medicatie die de symptomen van hersenziektes bestrijden. De combinatie van het stoppen van de ziekte in zijn sporen met het behandelen van de ziektesymptomen, kan hoop bieden aan mensen die lijden en aan de families geïmpacteerd door deze ziektes.

Vertaling: Joke Mulleners

Bron: ALS Independence

Share