2.5 miljoen voor Porf. Peter Carmeliet

02-12-2010

Prof. Peter Carmeliet meermaals onderscheiden voor wetenschappelijke excellentie

Prof. Peter Carmeliet (KULeuven en VIB) ontving recent zowel een Vlaamse als internationale erkenning voor excellentie in wetenschappelijk onderzoek op basis van ondermeer VEGF.  De hieraan gekoppelde majeure financiële steun zal worden ingezet om zijn onderzoeksprogramma’s, waaronder het begrijpen van de rol van VEGF bij het ontstaan van ALS, uit te bouwen en te versnellen.

‘Vlaamse Nobelprijs’

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO-Vlaanderen) bekroonde Prof. Carmeliet met de ‘lifetime award’ Prijs Joseph Maisin in de Fundamentele Biomedische Wetenschappen die wordt beschouwd als een ‘Vlaamse Nobelprijs’. Deze wordt slechts om de vijf jaar uitgereikt. Onderzoekers kunnen zich niet zelf kandidaat stellen, maar moeten voorgedragen worden door collega’s. Zijn jarenlang fundamenteel onderzoek rond de biologische werking van Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) en Placental Growth Factor (PlGF) in bloedvatvorming (angiogenese) opent perspectieven voor therapeutische toepassing in de strijd tegen kanker, oogziekten en ALS.

Wij citeren:

“Binnen onze onderzoeksgroep richten we ons daarnaast ook op het begrijpen van de rol van VEGF bij het ontstaan van Amyotrofische Laterale Sclerose of ALS, een zeer ernstige neurodegeneratieve ziekte die tot fatale verlamming leidt. Collega Wim Robberecht en zijn medewerkers testen momenteel het therapeutisch potentieel van VEGF uit bij ALS-patiënten.”

Bron: http://dagkrant.kuleuven.be/?q=node/8352

‘ERC Advanced Grant’

De Europese Raad voor Wetenschap (European Research Council (ERC); opgericht door de Europese Commissie) bekroonde Prof. Carmeliet met de toekenning van een ‘Advanced Grant’ ter waarde van ongeveer 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar het stilleggen van de energietoevoer naar bloedvaten. Slechts onderzoeksleiders die bewezen hebben tot de top van de wereld in hun vakgebied te behoren komen in aanmerking voor deze beurs, die loopt over een periode van vijf jaar. Prof. Carmeliet wil de ERC-beurs gebruiken om een nieuwe strategie uit te werken. Door beter inzicht te krijgen in de energievoorziening van bloedvaten, hoopt hij manieren te vinden om het metabolisme van bloedvaten stil te kunnen leggen.

Bron: http://dagkrant.kuleuven.be/?q=node/8861

 

Share