Een studie geeft meer duidelijkheid over de aard van embryonale stamcellen

07-06-2010

Nieuw inzicht in wat stamcellen zijn en hoe ze zich gedragen zouden wetenschappers kunnen helpen bij de groei van cellen die uiteindelijk dan verschillende weefsels vormen.

Een nieuwe studie aan de Universiteit van Edinburgh heeft aangetoond dat embryonale stamcellen bestaan uit cellen die heen en weer schakelen tussen de voorlopers van verschillende celtypen. Dit kan worden gekoppeld aan hun potentieel om tot elk willekeurig celtype in het lichaam uit te groeien.

De bevindingen kunnen wetenschappers helpen bij het vangen van embryonale stamcellen precies op het juiste tijdstip waarop ze zijn voorbereid om te differentiëren tot cellen die specifieke weefsels vormen.

De studie geeft aan dat embryonale stamcellen geen enkelvoudige celtypen zijn zoals eerst werd aangenomen, maar bestaan uit een mix van verschillende celtypen voortkomend uit een vroeg embryo die zichzelf kunnen transformeren van één type naar een ander.

Wetenschappers dachten vroeger dat embryonale stamcellen alleen in de mogelijkheid waren om als embryonale voorloper van volwassen cellen te dienen, een eigenschap die bekend staat als pluripotentie.

De onderzoekers hebben nu gevonden dat ze ook kunnen veranderen in cellen die verband houden met de placenta. Deze cellen ----- ook bekend als primitieve endoderm ----- vormen de dooierzak die helpt bij het toedienen van voedingsstoffen aan het vroege embryo.

De studie gepubliceerd in het tijdschrift PLoS Biology, toont ook aan dat embryonale stamcellen in staat zijn over te schakelen en zichzelf te transformeren tussen de cellen die het primitieve endoderm creëren en deze waaruit embryonale cellen ontstaan, die dan weefsels vormen in het lichaam.

Hoewel cellen in hun vroege embryonale ontwikkeling heen en weer schakelen tussen deze twee verschillende cellen, ontvangen ze signalen van de omringende cellen en het embryonale milieu wat hen toelaat snel een specifiek celtype te doen ontstaan.

In het laboratorium echter worden embryonale stamcellen gekweekt in een schotel en ver weg uit de buurt van het embryo en als gevolg daarvan en door de afgesloten omgeving waarin ze zich bevinden kan hun identiteit niet worden vastgesteld.

Wetenschappers hopen dat ze beter zullen begrijpen hoe embryonale stamcellen veranderen en hen zo in staat te stellen een klimaat te creëren om de groei van specifieke cellen te stimuleren.

Dr. Josh Brickman van de University ’ s Medical Research Council Centre for Regenerative Medicine, zei: “ Deze studie kan onze opvatting veranderen over hoe embryonale stamcellen zijn en hoe ze zich gedragen. Wetende dat embryonale stamcellen kunnen switchen tussen verschillende ontstane soorten celtypen zou ons kunnen helpen bij het isoleren van cellen op een bepaald tijdstip waarop ze worden voorbereid om specifieke cellen te worden. Zo zou het mogelijk worden om specifieke cellen te produceren in het laboratorium ” .

Vertaling: Jan Van der Veken

Bron: ALS worldwide

Share