Fase 3 trial met Ceftriaxone neemt aanvang

08-04-2010

De fase 3 trial is begonnen met het bestuderen van de werkzaamheid van Ceftriaxone om te kijken of het de overleving verlengt en/of de achteruitgang vertraagt van de functies bij patiënten met ALS. Ceftriaxone is een antibioticum in de klasse van cefalospirines dat is goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde soorten infecties. Ceftriaxone heeft potentieel voor de behandeling van ALS omdat het medicijn het niveau van eiwitten kan laten toenemen waardoor het niveau van glutomaat - een potentiële toxische boodschapper van het zenuwstelsel - afneemt in de buurt van de zenuwen, waardoor de motorneuronen bescherming krijgen tegen mogelijke schade.

Terwijl Ceftriaxone is goedgekeurd voor de behandeling van bacteriële infecties is het doel van deze studie om de effectiviteit van Ceftriaxone te evalueren als behandeling voor ALS en de veiligheid voor gebruik op lange termijn te bepalen. De fase 3 trial die gestart is in mei 2009 zal 600 deelnemers inschrijven over een periode van tenminste 12 maanden en geregistreerd worden in de Ceftriaxone administratie. Het is een dubbel blinde, placebo gecontroleerde studie, dit betekent dat noch de deelnemers noch de onderzoekers zullen weten wie Ceftriaxone ontvangt en wie het placebo ontvangt. Twee derde van de deelnemers krijgt een behandeling met Ceftriaxone en één derde ontvangt het placebo. Ceftriaxone is een intraveneuze medicatie, bij de deelnemers is een katheter ingebracht in de ader waarlangs de medicatie wordt toegediend. Bij de deelnemers worden op regelmatige tijdstippen proeven genomen tijdens de gehele duur van de studie om de kracht en de vitale capaciteit te onderzoeken.

Gefinancierd en beheerd door het Northeast ALS Consortium (NEALS), de multicenter studie vindt plaats in ALS klinieken in gans de Verenigde Staten en Canada. De hoofdonderzoeker van deze studie is Merit Cudkowicz, M.D., van het Massachusetts General Hospital. De co hoofdonderzoekers zijn Swati Aggarwal, M.D., van het Massachusetts General Hospital, en Jeremy Shefner, M.D., Ph.D., van het SUNY Upstate Medical Center. Lorne Zinman, M.D., medisch directeur aan de ALS Clinic van het Sunnybrook Health Sciences Centre en assistent professor van de University of Toronto is de Candese hoofdonderzoeker.

 

Vertaling: Jan Van der Veken

Bron: ALS Canada

Share