Mogelijke oorzaak ALS ontdekt

22-08-2011

Onderzoekers zeggen dat ze de oorzaak van ALS gevonden hebben.

De blijkbaar gedane ontdekking van een gemeenschappelijke oorzaak van verscheidene vormen van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) kan een grote impuls geven aan de inspanningen om een behandeling voor de fatale neurodegeneratieve ziekte te vinden, zoals een nieuwe studie argumenteert..

Wetenschappers hebben lang geworsteld om het onderliggende ziekteproces van ALS te identificeren en waren niet eens zeker dat er een gemeenschappelijk ziekteproces werd geassocieerd met alle vormen van ALS.

In deze nieuwe studie zeggen onderzoekers van de  Northwestern University dat ze de basis gevonden hebben van ALS: het is een slechte functionering in het eiwit recyclage systeem in de neuronen van de hersenen en het ruggenmerg. Efficiënte recyclage van de  bouwstenen van het eiwit  in de neuronen is van cruciaal belang voor een optimale werking van de neuronen Die worden zwaar beschadigd als ze zichzelf niet kunnen herstellen of onderhouden.

Dit probleem doet zich voor in elk van de drie types van ALS: het erfelijk, het sporadische en het type van ALS dat de hersenen rechtstreeks aanvalt, aldus de onderzoekers.

De ontdekking, gepubliceerd op 21 augustus in het tijdschrift Nature, toont aan dat alle vormen van ALS eenzelfde onderliggende oorzaak delen. Het biedt een gemeenschappelijk doelwit voor een medicament ter behandeling, aldus de onderzoekers.

"Dit opent een heel nieuw werkveld voor het ontdekken van een effectieve behandeling voor ALS", stelt Dr Teepu Siddique, de seniorauteur van de Davee afdeling Neurologie en Klinische Neurowetenschappen aan de Northwestern's Feinberg School of Medicine, in een bijgevoegd persbericht "We kunnen nu beginnen testen voor geneesmiddelen die regulerend inwerken op dit eiwitspoor met optimalisatie als doel, zodat het functioneert zoals het in een normale toestand behoort te doen."

Deze bevinding omtrent het gedetailleerd verloop van die eiwitrecyclage in ALS kan ook nuttig blijken in de studie van andere neurodegeneratieve ziekten, in het bijzonder de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie stellen de onderzoekers.

ALS treft naar schatting 350.000 mensen over de hele wereld. Ongeveer 50 procent van de patiënten overlijdt binnen drie jaar na de eerste symptomen. Zij verliezen in toenemende mate hun spierkracht totdat ze verlamd worden en niet meer kunnen bewegen, spreken, slikken en ademen.

More information Meer informatie

Het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Neurologische Aandoeningen en Hartaanvallen heeft meer informatie over ALS

Vertaling: Dirk

Bron: HealthDay

 

Meer artikels over dit onderwerp:

Video Northwestern News

 

 
Origineel artikel

 
Mogelijke oorzaak zenuwziekte ALS ontdekt - Gezondheidsnet

 
Kapot recyclingsysteem is oorzaak ALS - Eos magazine

 
Grote doorbraak in ALS onderzoek

 
Gemeenschappelijke oorzaak van alle vormen van ALS ontdekt

Share