Amyotrofische Laterale Sclerose: Nieuwe genetische inzichten

19-04-2011

Universiteit van Montreal.

Om beter de oorzaken van amyotrofische lateraal sclerose te begrijpen (ALS), bestudeerden een groep onderzoekers van het Centre hospitalier de l’Université de Montréal Research Centre (CRCHUM) 29 genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van motorneuronen bij 190 ALS patiënten uit Quebec en Frankrijk. De resultaten van dit grootschalige onderzoek werden onlangs gepubliceerd in de online versie van Archives of Neurology.

“Dit is de eerste keer dat een grootschalig genetisch onderzoek wordt uitgevoerd op het gebied van ALS. Door zich te focussen op deze groep van 29 genen die specifiek tot expressie komen bij motorneuronen, vonden we een hoge frequentie van zeldzame niet-synonieme mutaties in ons cohort van ALS patiënten“, zei Dr. Guy Rouleau, hoofdauteur en onderzoeker aan het CRCHUM.

“De gevoelige toename van deze schadelijke niet-synonieme mutaties die de structuur van de eiwitten wijzigen, suggereert de aanwezigheid van specifieke mutaties van ALS”, voegt Dr. Rouleau, ook een professor van de Université de Montréal (UdeM) eraan toe. Eiwitten zijn producten van genen.

Deze groep van 29 genen werd onlangs geïdentificeerd als specifiek betrokken bij de ontwikkeling van motorneuronen bij muizen. “De analyse van deze 29 genen leidde ons tot de identificatie van verschillende veelbelovende nieuwe genen voor ALS. Toch vereisen deze genen op dit moment een zorgvuldige evaluatie en daarom zijn verdere studies noodzakelijk om definitief hun betrokkenheid bij ALS te kunnen bevestigen”, zei de hoofdauteur Dr. Hussein Daoud, postdoctoraal onderzoeker aan het CRCHUM en UdeM. “Onze studie levert toch nieuwe inzichten in de genetische oorzaken van ALS, die nieuwe mogelijkheden kunnen openen voor het onderzoek naar de pathogenese van deze verwoestende ziekte”.

Amyotrofische laterale sclerose is een neurodegeneratieve ziekte die leidt tot een progressieve verlamming als gevolg van het selectieve verlies van motorneuronen in de hersenen en het ruggenmerg. Dit leidt meestal tot de dood binnen drie tot vijf jaar na het begin van de eerste symptomen. Circa 2.500 a 3.000 Canadezen lijden aan ALS. Hoewel de ontdekking van verschillende genen heeft geleid tot belangrijke nieuwe inzichten in de oorzaken van ALS is het basis pathogene mechanisme en de genetische oorzaak van de meeste ALS gevallen onbekend gebleven.

Over het onderzoek:

Betreffende de 29 kandidaat genen bij patiënten met familiale en sporadische Amyotrofische Laterale Sclerose. Daoud H, Valdmanis PN, Gros-Louis F, Belzil V, Spiegelman D, Henrion E, Diallo O, Desjarlais A, Gauthier J, Camu W, Dion PA, Rouleau GA, Archives of Neurology, 10 januari 2011.

 

Vertaling: Jan Van der Veken

Bron: ALS Independence

Share