Onderzoeksinstituut in Taiwan vindt een mogelijke oorzaak van ALS.

23-08-2012

CNA (Central News Agency): Taipei

Onderzoekers van het belangrijkste onderzoeksinstituut in Taiwan, Sinica, deelden woensdag mee dat zij een mogelijke oorzaak van die progressieve, fatale en ongeneeslijke ziekte gevonden hebben. Het Instituut beweert dat een cellulaire proteïne die TAR DNA bindende proteïne 43 (TDP-43) heet een mogelijke oorzaak is van het op gang komen van ALS. 

De leider van het onderzoeksteam James Chen stelde dat een muisstudie aantoonde dat problemen en ontregelingen in niet-geïdentificeerde genen leiden tot een functieverlies van TDP-43 wat dan vervolgens een van de factoren zou kunnen zijn die ALS veroorzaken. pALS ondervinden progressieve spierverzwakking, wat uiteindelijk leidt tot verlies van beweging in vrijwillige spieren.

Die bevinding is betekenisvol want TDP-43 wordt geassocieerd met ongeveer 86 procent van alle ALS-gevallen wereldwijd. Maar voorafgaand aan deze studie nochtans bleken onderzoekers niet in staat om te identificeren hoe die proteïne een rol zou kunnen spelen in het veroorzaken van ALS, volgens Wu Lie-szu een deelnemer aan het onderzoek. Mutaties in het gen dat TDP-43 codeert werden bij 4 procent van de pALS met fALS geïdentificeerd en bij sALS was dat 1 procent volgens het Instituut.

Hoewel het onderzoeksteam nog steeds ver af is van het vinden van een behandeling voor ALS, stelt Shen dat de volgende stap op die weg het identificeren is van de genen die abnormaal geworden zijn en daardoor het functieverlies van TDP-43 veroorzaken, want het is precies dat wat de motorische neuronen doet stoppen in hun werking. 

Volgens het Instituut komt ALS wereldwijd voor bij 1-2 nieuwe mensen per 100.000 en de prevalentie ervan is 4-6 mensen per 100.000, dat is het aantal mensen dat leeft met ALS. De studie werd gepubliceerd in de ‘Journal of Biological Chemistry’ in Juni.

Auteurs: Chen Chih-chung and Jamie Wang

Vertaling: ALS Liga: Dirk

Bron: Focus Taiwan

Share