Vergelijking tussen 2 stamcelstudies
03-05-2012
Neuralstem: schommelende immuunsuppressie?
Auteur: Michelle Pflumm, Ph.D.
Onderzoekers schatten dat meer dan 70 % van de motorische neuronen verloren kunnen gaan bij mensen met ALS slechts één jaar na diagnose van de ziekte. Aan het indammen van deze neurodegeneratie werken wetenschappers hard door neuroprotectieve therapieën te ontwikkelen om te helpen de spieren in beweging te houden.
Eén dergelijke potentiële behandelingsstrategie, ontwikkeld door de firma Neuralstem Inc. uit Maryland, hoopt neuronale lijfwachten in het ruggenmerg in te zetten die beschermende stoffen, die de motorzenuwen van verdere vernietiging kunnen beschermen, aanzwengelen. De experimentele stamcel transplantatie procedure, uitgevoerd tijdens chirurgie, impliceert de directe injectie van gezonde neurale stamcellen in het ruggenmerg. De getransplanteerde stamcellen kunnen volgens preklinische studies aanleiding geven tot populaties van zogenaamde “interneuronen” die direct in door ALS beschadigde motorische neuronen zouden kunnen inpluggen, om hen in leven te houden.
Amerikaanse artsen zijn in 2010 een fase I klinische proef gestart om de veiligheid van de stamcel transplantatie procedure van Neuralstem te evalueren. Patiënten kregen stamcel injecties in de lumbale (die de onderste ledematen bewegen) regio van het ruggenmerg. In totaal namen 12 mensen met ALS deel.
Nu rapporteert het team de eerste resultaten van de fase I klinische proef.
De stamcel transplantatie procedure lijkt veilig te zijn en lijkt de ziekte niet te verergeren. Maar de immunosuppressiva (middelen die de afweer onderdrukken) voorgeschreven om afstoting van deze getransplanteerde stamcellen te voorkomen, werden niet goed verdragen door deelnemers aan de studie.
De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Stem Cells.
Neurochirurg Nicholas Boulis, MD van de School of Medicine van de Emory University, injecteerde tot 1 miljoen neurale stamcellen in het ruggenmerg van 12 ALS patiënten na laminectomie. Patiënten kregen vóór en na de chirurgie anti-afstotende geneesmiddelen die routinematig gebruikt worden in orgaantransplantaties.
Het team constateerde dat de procedure veilig bleek te zijn en 6 tot 18 maanden later bleek de conditie van de patiënten niet snel verergerd te zijn gemeten volgens de ALS-FRS criteria, de vitale capaciteit en andere functionele metingen.
Maar de onderzoekers ontdekten tevens dat de ALS patiënten de immunosuppressiva (mycofenolaat mofetil en tacrolimus) voorgeschreven na de chirurgie, niet zouden verdragen. De meeste proefpersonen moesten de dosering van tenminste één van de twee anti-afstotende medicijnen laten vallen of verminderen omwille van chronische opzwelling, diarree en braken. En 2 van 12 patiënten werd beide drugs helemaal ontnomen gezien het onvermogen om deze symptomen via andere medicijnen onder controle te krijgen.
De jury is er echter nog niet uit of een gepersonaliseerde stam- celtherapie zoals met het product NurOwn van Brainstorm Cell Therapeutics een betere manier is om te volgen – met name voor mensen met de erfelijke vorm van ALS. De behandelingsstrategie, die het eigen beenmerg van patiënten gebruikt voor het genereren van neurotrofine-producerende cellen, elimineert de noodzaak voor immunosuppressiva. Maar deze getransplanteerde cellen kunnen volgens sommige deskundigen potentieel ALS-triggerende mutaties bevatten die verder zouden kunnen bijdragen tot de ziekte.
De fase I klinische proef van Neuralstem blijft doorlopen. Zes mensen met ALS zullen geïmplanteerd worden met stamcellen in de cervicale (die het middenrif bewegen) regio van het ruggenmerg ergens tijdens deze lente of zomer. Het proces wordt naar verwachting afgerond in oktober 2012.
De NurOwn Brainstorm Cell Therapeutics fase I / II klinische proef is momenteel lopende in Israël. Men verwacht dat onderzoekers een fase I / II ALS klinische proef in de VS lanceren ergens in 2012.
Vertaling: ALS Liga: Anne
Bron: ALS TDI
Brainstorm Cell Therapeutics vermeld positieve tussentijdse resultaten in het ALS onderzoek