Zelfexperiment onder FDA

27-09-2012

Wetenschapper uit Dallas brengt zijn ‘eigen experiment’ in de strijd tegen ALS

Nathan Hunsinger
FOTO: Natasha Jones bij het klaarmaken van de experimentele infusie behandeling, die Tony Wood zelf ontwierp om tegen ALS te vechten, op 28 augustus in het UT Southwestern Medical Center in Dallas. Toen Wood zijn ALS-diagnose kreeg besefte hij dat ALS een type ziekte was waarvoor de met zuurstof geïnfuseerde fysiologische zoutoplossing die bij zijn technologie gecreëerd werd potentieel revolutionair zou kunnen zijn. Met toestemming van de FDA stelde hij zich als vrijwilliger voor om zijn eigen proefdier te zijn.

Dallas (AP) – Hier is hoe dit wordt verondersteld te werken: Dingen gebeuren en wetenschap verklaart waarom. Maar soms gebeuren er dingen die wetenschap niet kan verklaren. En dan volgt de weg van de serendipiteit. Zoals bijvoorbeeld doordat iemand als Tony Wood, een wetenschapper uit Dallas een fatale ziekte krijgt en hij met verbazing vaststelt dat hij hoop kan bieden voor zijn eigen wanhoop.

Jarenlang zette Wood zijn vaardigheid, het verbinden van intuïties tot creaties, in als werknemer van ondernemingen als Texas Instruments. Hij nam tientallen patenten en richtte zich op het verbeteren van het lot van mensen in nood. Vijftien jaar geleden werkte hij mee aan een technologie om planten te doen groeien in water. En recentelijk heeft die technologie verrassende, zelfs mysterieuze, vooruitzichten aangebracht voor de behandeling van neuroinflammatoire ziekten zoals spierdystrofie, Parkinson’s en asthma. Het afgelopen jaar werden er veiligheidsstudies opgezet om de weg naar medicatief gebruik van zijn toestel te openen. Wood werkte er aan mee en ondervond dat hij stilaan problemen ondervond bij bewerkingen zoals het behandelen van kaarten en fiches of het gebruiken van afstandbedieningen. In de tijdspanne van enkele maanden bleek dat hij ALS had.

De ziekte ontwikkelde zich ongenadig snel. Wood, die nu 69 is, kan zijn armen niet meer optillen of zijn benen niet meer bewegen. Hij kan nog amper spreken en gebruikt zijn kin om zijn elektrische rolwagen te besturen. Ontmoedigd door de razendsnelle impact van de ziekte en omdat hij zijn vroegere vaardigheden niet meer kan ontplooien stond hij op het punt met alles te stoppen.

Maar toen realiseerde hij zich dat ALS deel uitmaakt van het geheel van ziekten waarvoor de met zuurstof geïnfuseerde fysiologische zoutoplossing uit zijn technologie potentieel revolutionaire resultaten inhoudt. En toen zag hij weer een reden om verder te werken.

Met een toestemming van de FDA op zak bood hij zich als vrijwilliger aan om zelf ‘proefdier’ te worden. En nu is hij een ‘eenmans’ onderzoekstrial, in samenwerking met een neuroloog van het UT Southwestern Medical Center en met een toepassing die hij zelf mogelijk maakte. Hij drukt dat uit als: “Ik ben mijn eigen experiment.”

In de late jaren 1990 werkte Wood in zijn garage op zoek naar manieren om snel gassen in vloeistoffen te laten opgaan. Ofschoon hij dat zich toen niet realiseerde ontwierp hij een toestel dat de kracht bezat om ‘nanobellen’, microscopisch kleine belletjes, samen te brengen. Vreemd genoeg nam de wetenschap aan dat zoiets niet kan. Maar blijkbaar gaat dat dus wel degelijk.

De plantengroei versnelde reeds in zandloze, waterachtige omgevingen. Wat zou er mogelijk zijn indien dat water zuurstof zou bevatten? En wat zou dat kunnen betekenen voor de voedselproductie in afgelegen Derde Wereld gemeenschappen? Samen met ingenieur Norm Wooten ontwierp Wood een prototype dat zij de “voedselmachine” doopten en dat nu werkt in Cambodja.

Wood stelt vast: “Het was helemaal niet mijn bedoeling om de nanobellen te ontdekken. Al wat ik wenste was meer zuurstof in het water te krijgen.”

Maar stilaan beschouwden anderen die technologie als veelbelovend voor medische toepassing. In 2007 toonden onderzoekers van de Stanford Universiteit aan dat met zuurstof geïnfuseerde fysiologisch zoutoplossing anit-inflammatoire steroïde achtige resultaten voortbrachten.

Mislukking najagen zou een futiele inspanning zijn voor sommigen. Maar niet voor een man die nu een ‘proefdier’ in een laboratorium is voor zijn eigen uitvinding, een uitvinding gebaseerd op een fenomeen waarvan de wetenschap zegt dat het niet kan bestaan.

Misschien kunnen wij dit gelovig zijn noemen. Zelf zegt Wood: “Ik ben veel meer dan vlees en beenderen. Ik ben een actieve, participerende mens, die zich bewust in dienst stelt van anderen.

Vertaling: ALS Liga: Dirk

Bron: News-Journal

Share