Internationaal onderzoeksprogramma voor zeldzame ziekten E-Rare financiert project PYRAMID, met deelname van Prof. Philip Van Damme (KULeuven/VIB – Neurologie).

29-10-2013

E-Rare is een samenwerking tussen hoofdzakelijk Europese lidstaten die elk een gedeelte van hun nationale onderzoeksfinanciering inzetten om research naar zeldzame ziekten te stimuleren op internationaal niveau. Partners aan de projecten ontvangen daarbij financiële middelen van hun eigen land.

In 2012 werd een oproep gelanceerd waaraan 8 EU landen (België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje) en 1 niet-EU land (Israël) deelnamen. In totaal mobiliseerden zij 7,78 miljoen euro onderzoeksfinanciering. België participeerde via het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek – (FWO) voor een bedrag van 0,2 miljoen euro, te besteden aan het partnerschap van 1 Vlaamse onderzoeksgroep in het programma.

Wij wensen Prof. Philip Van Damme (KULeuven/VIB – Neurologie) te feliciteren met het partnerschap van zijn onderzoeksgroep Neurologie in het E-Rare project PYRAMID (Phenotype research for ALS modifyer discovery). Overige partners in het project zijn Prof. Jan Herman Veldink (UMC Utrecht - Neurologie, Nederland) en Prof. Julian Grosskreutz (UZ Jena - Neurologie, Duitsland). Binnen dit project, dat in 2013 van start ging, worden factoren (genen en eiwitten) geïdentificeerd die de snelheid van progressie van de ziekte ALS beïnvloeden.

Verder lezen over PYRAMID kan u op de website van ALS Liga en de website van het E-Rare programma.

Share