Nieuwe hersentechnologie om ALS-patiënten te helpen, gaat klinische studies lanceren in Philadelphia.

24-10-2013

De aankondiging volgde op de vergadering van congreslid Fattah met neuroVigil CEO, Dr. Philip Low.

WASHINGTON - Een nieuwe technologie die ervoor instaat dat ALS-patiënten kunnen communiceren via een hersenmonitor, zal zijn eerste klinische studies in Philadelphia uitvoeren. Congreslid Chaka Fattah was aanwezig voor de aankondiging voorbije dinsdag op de Brain Tech Israël Conferentie in Tel Aviv.

De mededeling kwam enkele dagen nadat Fattah en Dr. Philip Low, die een patent heeft op het toestel, bijeenkwamen in Fattah’s Capital Hill kantoor om toekomstige mogelijkheden voor neurowetenschappelijke samenwerking te bespreken, en om investeringen in hersentechnologie in de Verenigde Staten, met name in Fattah’s district in Pennsylvania, aan te moedigen.

Enkele uren voor zijn toespraak op dinsdag, vroeg Dr.Low, oprichter en CEO van NeuroVigil een bedrijf in San Diego, het patent aan voor de nieuwe hersenmonitor- tot nog toe de werelds kleinste. Vervolgens toonde Low eerder bewijs van de monitor’s successen aan de bijna 700 verzamelde investeerders, wetenschappers, onderzoekers en patiënten. De aanwezigen bekeken een video van een ALS-patiënt (de allereerste die het deed) als hij zijn eerste woord spelde zonder gebruik te maken van zijn lichaam maar wel van non-invasieve, eenlijnig, geestelijk geprikkelde communicatie. Low heeft andere technologieën ontwikkeld met behulp van de monitor om uit te testen bij patiënten in verschillende stadia van ALS.

Fattah, de eerdere spreker op de conferentie, prees Dr. Low’s baanbrekend onderzoek en zijn toewijding aan de miljoenen patiënten in Amerika en wereldwijd, die lijden aan hersenziekten en aandoeningen.

"Dr. Low verricht echt opmerkelijk werk op neurowetenschappellijk vlak en ik ben enthousiast dat we samenwerken aan deze volgende serie van klinische studies in Philadelphia.” Zei Fattah. “We hebben niet alleen eersteklas dokters en wetenschappers in onze streek, maar we hebben één van de meest toegewijde ALS Associatie kapittels en de ALS Hoop Stichting hier in Philadelphia.”

In de VS wordt bij ongeveer 5.600 personen per jaar ALS vastgesteld. Sommige schatten dat minstens een 30.000 Amerikanen de ziekte op elk moment kunnen krijgen.

“We starten met een volledig ALS-centrum op NASA, om met patiënten, die pathologieën hebben, te werken. We gaan deze klinische studie verderzetten in Phildelphia. We zijn vereerd om samen te werken met Congreslid Fattah en de President (Obama) aan dit BREIN initiatief.” zei Dr. Low in zijn nabeschouwingen. “We zijn een neurotechnologisch kluwen aan het uitwerken, dat ons in staat zal stellen samen te werken – of we nu in de VS of Israël, of ergens anders in de wereld zijn.

Het satelliet onderzoekslaboratorium zal vanuit het NASA Onderzoek Park in Mountain View, CA opereren en zal Dr. Low in staat stellen om verder assistieve technologieën te ontwikkelen, alvorens de studies te starten voor de nieuwe technologie. Low, die de iBrain ontwierp, een draagbaar neutraal toestel dat de hersenconditie controleert en diagnosticeert, heeft eerder klinische studies gedaan voor zijn onderzoek aan de Drexel Universiteit in Philadelphia.

Als voornaam democraat in de Commisie’s subcommisie van het Huis voor Handelskredieten, Justitie, wetenschap en aanverwante agentschappen, heeft Fattah het neurowetenschappelijk onderzoek tot een zaak van nationale prioriteit verheven.

Hij is ook de ontwerper van het Fattah Neurowetenschappelijk Initiatief (FNI), ontstaan met de medewerking van het Witte Huis. FNI is een vernieuwend, niet-incrementeel beleidsinitiatief op zoek naar baanbrekende vooruitgang in het begrijpen van het menselijke brein door een gezamenlijke aanpak van onderzoek.

 

Vertaling: ALS Liga: Karla

Bron: PR Newswire

Share