Middenrif pacing systemen verbeteren de levenskwaliteit van ALS-patiënten

22-10-2013

Respiratoir falen is één van de grote complicaties van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). De zoektocht naar alternatieve benaderingen voor de behandeling van respiratoire insufficiëntie heeft geleid tot deze studie, en de latere goedkeuring door de FDA, van middenrif pacing voor gebruik bij ALS-patiënten. Echter, er zijn nog steeds belangrijk onbeantwoorde vragen over diens voordeel en impact.

In een studie gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse vereniging van neuromusculaire & elektrodiagnostische geneeskunde (AANEM), werden de resultaten van 28 van de 34 ALS-patiënten met diafragma pacing systemen (DPS) geanalyseerd maximaal 14 maanden na implantatie. Alle patiënten gebruikten ook een BiPAP draagbare ventilator na de DPS implantatie. Meer dan 50% van de patiënten beperkten hun gebruik van BiPAP tijdens de eerste 3-4 maanden na implantatie en hadden een tragere achteruitgang van de ademhalingsfunctie. Globaal vonden de onderzoekers dat diafragma pacing in een betere kwaliteit van leven, met betere slaap en beter functioneren overdag, betere ademhaling, en minder vermoeidheid resulteerde.

"Deze studie biedt belangrijke positieve resultaten na één jaar follow-up; deze ondersteunen het gebruik van het middenrif pacing als aanvullende strategie bij de aanpak van respiratoire insufficiëntie in patiënten met ALS," zei Carlos Luciano, MD, AANEM redactie lid.

"De gegevens bevestigen ook eerder gepubliceerde resultaten die suggereren dat diafragma pacing de slaap in ALS-patiënten verbetert."

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: News-Medical.Net

Share