Evaluatie van de niveaus van de interleukin-1 familie cytokines in sporadische ALS

27-05-2014

Auteur : Paola Italiani, Cecilia Carlesi, Paola Giungato, Ilaria Puxeddu, Barbara Borroni, Paola Bossù, Paola Migliorini, Gabriele Siciliano and Diana Boraschi

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een progressieve motor neuron ziekte die leidt tot de dood van aangetaste individuen binnen een paar jaar. De invloed van ontsteking in de pathogenese van neurodegeneratieve ziekten, met inbegrip van ALS, wordt steeds meer erkend maar is nog steeds niet goed begrepen.

Het doel van deze studie is om de niveaus van ontsteking-gerelateerde IL-1 familie cytokines (IL-1beta, IL-18, IL-33, IL-37) en hun endogene remmers (IL-1Ra, sIL-1R2, IL-18BP, sIL-1R4) in patiënten met sporadische ALS (sALS), te evalueren.

Methoden: Sera werden verzameld bij 144 patiënten (125 patiënten werden gescoord naar ziekte type, duur en handicap, met behulp van de herziene ALS functionele beoordelingsschaal (ALSFRS-R) en 40 controle personen. Cerebrospinale vloeistof (CSF) werd verzameld van 54 patiënten met sALS en 65 patiënten met andere niet-infectieuze en niet-oncogene ziekten als controle personen.

Cytokines en inhibitoren werden gemeten met commerciële ELISA.

Resultaten: In de geteste IL-1 familie cytokines waren enkel het totale IL-18, de endogene remmer IL-18BP, en de actieve vorm van de cytokine (vrije IL-18) significant hoger in de sALS sera dan bij controle personen. Geen correlatie tussen deze oplosbare mediators en de verschillende klinische vormen van sALS of de klinische setting van de ziekte werd gevonden.

IL-18BP was de enige aantoonbaar mediator in het CSF van patiënten.

Conclusies: In de IL-1 familie cytokines, is het alleen het IL-18 dat correleert met deze ziekte en kan daarom een pathologische rol spelen in sALS. De stijging van het totale IL-18 suggereert de activering van IL-18-splijtende inflammasomen.

Of de upregulatie van IL-18 in de bloedsomloop van sALS-patiënten een gevolg of één van de oorzaken van de pathologie is, moet nog worden uitgemaakt.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Journal of Neuroinflammation 2014, 11:94

Share