Ontwikkelen goedkope "Oog-Muis"

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

30-03-2012

Samsung ontwikkelt een goedkope “Oog-Muis”

By Jung-Ah Lee

Een patiënt met een eyeCan toestelletje.

Een ploeg ingenieurs van Samsung Electronics heeft een goedkope ooggestuurde computermuis ontworpen die het hopelijk mogelijk moet maken voor een groot aantal zwaar gehandicapte mensen om met de computer te werken.

Als een nevenproject in een hoofdproject, vertrokken de vijf ingenieurs vanuit een “eyeWriter”, een bestaande toepassing waarmee oogbewegingen gevolgd worden. Die toepassing was oorspronkelijk ontworpen ten behoeve van  verlamde graffiti kunstenaars.

Het “eyeCan” toestelletje van Samsung vertrekt vanuit de functionaliteiten van de “eyeWriter” en laat het toe dat met oogbewegingen teksten kunnen geopend worden via een toetsenbord dat op het scherm getoond wordt. Dat toetsenbord bevat een besturingsfunctie voor gebruikers die toelaat om bijvoorbeeld straten te verkennen op een stadsplan.

Omdat het product reeds bestaat zijn er gelijkaardige toestellen op de markt met een stevig prijskaartje van ongeveer $10,000. Samsung zal daarom de eyeCan niet gaan verkopen. Maar het zal een software met instructies aanbieden waarmee het toestelletje kan aangemaakt worden vertrekkend van beschikbare toestelletjes die ongeveer $50 kosten. 

“Hoewel het er een eenvoudig toestel uitziet heeft het toch een hoog potentieel om de levenskwaliteit te verbeteren van patiënten die lijden aan ALS,” zegt Leigh Sang-won de leider van de ontwikkelingsgroep.

De eyeCan, gemonteerd op het montuur van een bril.

“Het toestel zal patiënten meer vrijheid en onafhankelijkheid bezorgen bij het gebruiken van hun computers en tegen een betaalbare prijs,” stelt Leigh.

“Wij vonden het fijn om de eyeCan te ontwerpen omdat het een vrij beschikbare vertrekmogelijkheid heeft, en wij hopen dat meerdere mensen zich zullen bezighouden met het uitbouwen van de mogelijkheden van dat toestelletje,” zegt Yu Kyung-hwa de directeur van Samsung Global Strategy Group.

 

Vertaling: ALS Liga: Dirk

Bron: The Wall Street Journal

Share