Onderzoek: de zebravis, het ideale proefdier?

26-09-2013

Een team van onderzoekers van het Instituut voor hersenen en ruggenmerg is erin geslaagd om het eerste model van zebra vis te maken met dezelfde genetische mutaties als patiënten met Amyotrofische Laterale Sclerose hebben. Zelfs als de precieze oorzaken van de ziekte voor wetenschappers onbekend blijven, werpen de verkregen resultaten nieuw licht. Verschillende functies maken van deze vis het model bij uitstek om de mechanismen van neurodegeneratieve ziekten te begrijpen van. Uitleg volgt.

Een gewerveld dier van twee tot drie centimeter, met ongeveer 26.000 genen waarvan 85% verwant zijn met de mens, voortplanting mogelijk vanaf de leeftijd van drie maanden... het gaat om de zebravis, één van de favoriete diermodellen in laboratoria zoals bevestigd wordt door Edor Kabashi, onderzoeker van Inserm: "dit model is transparant, dit maakt het ons mogelijk om fluorescerende transgene lijnen te hebben die ons het identificeren van een enkel type van neuronen mogelijk maakt. "En men kan ze doelmatig bestuderen voor de studie van moleculaire aspecten van deze neuronen in een vis die nog leeft."

Bij het Instituut voor hersenen en ruggenmerg, ontwikkelen onderzoekers zebravis lijnen om doelgericht genen die betrokken zijn bij neurodegeneratieve ziekten te onderzoeken. Zodra het mutant gen is ingebracht, zal het ei zich normaal ontwikkelen, zal het larve worden in twee tot drie dagen, maar deze larve zal door ALS aangetast zijn. De ziekte zal leiden tot vernietiging van motorische neuronen die signalen sturen van de hersenen naar de spieren, en zal daarom progressieve spier verlamming veroorzaken. Het team kan vervolgens verschillende spier gedragingen van larven analyseren.

Onderzoekers zijn erin geslaagd om een zebravis te maken met hetzelfde falend gen als patiënten met Amyotrofische Laterale Sclerose. "We hebben een zebravis model ontwikkeld waar het niveau van dit gen is verminderd en we hebben aangetoond dat er in dit model motorische gebreken waren. En men kan dit model gebruiken om beter deze nieuwe genetische vorm van de ziekte te begrijpen," verklaart Edor Kabashi, onderzoeker van Inserm.

Momenteel testen de onderzoekers verschillende chemische stoffen die het proces van neurodegeneratie kunnen omkeren, in de hoop dat dit kan leiden tot effectieve therapieën voor patiënten met deze steeds vaker voorkomende neurologische ziekten.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Allô Docteurs

Share