Mijn patiënten zijn gelukkiger. Dát is wat telt.
12-09-2005
Professor Betz
Radeloze mensen die gaan sterven 25.000 euro vragen, is pure kwakzalverij Dokter Hongyung Huang.
Soms sterft iemand tijdens de operatie, maar mijn methode staat nog niet op punt.
Omstreden ALS-wonderdokter houdt Europees symposium in Blankenberge.
BLANKENBERGE - Kent dokter Hongyung Huang het antwoord op de dodelijke spierziekte ALS, of is het een gewiekste poenpakker die profiteert van de radeloosheid van de patiënten? Het was gisteren de enige vraag op het symposium van de ALS Liga in Blankenberge. «Ik heb de waarheid niet in pacht», sprak de wonderdokter bij zijn eerste Europees bezoek, «maar ik zie wel hoe mijn patiënten gelukkiger zijn na de operatie. Dát is wat telt.» Dat de operatie 25.000 euro kost, noemde hij «onvermijdelijk».
Peter VERBRUGGEN
De komst van Huang stond al maanden aangekruist in de agenda van de meer dan 100 ALS-patiënten die gisteren naar Blankenberge waren afgereisd. De verhalen over wonderbaarlijke genezingen die de ronde doen, hebben de man een vedettenstatus gegeven. Wie bij Huang op de operatietafel komt, leeft drie jaar langer, zo wordt gezegd.
Groot probleem is de methode die Huang gebruikt. Alles wat de man doet, druist in tegen de westerse wetgeving. Alleen China stelt zich ruimdenkender op. Via schedelboring brengt de dokter stamcellen in in de hersenen, afkomstig van geaborteerde foetussen.
De dokter sluit zelfs niet uit dat zwangere vrouwen op die manier hun eigen operatie kunnen «voorbereiden».
Het effect van de inspuiting, zo bleek gisteren uit enkele promofilmpjes, zijn verbazingwekkend. ALS-patiënten die na de behandeling uit hun rolstoel stapten, tongspieren die opnieuw werkten, en vingers die plots weer tintelden: het blijkt in China geen probleem te zijn.
«Ik weet dat velen ethische bezwaren hebben», reageerde Huang gisteren. «Mensenrechten zijn één zaak. En patiëntenrechten dan? Ik ben een arts. Wetten zijn goed. Maar patiënten, die zijn pas belangrijk.»
Ook het feit dat de dokter al zijn bevindingen strikt voor zich houdt, en niet één wetenschappelijk document publiceert, vindt hij zelf maar normaal. Om fouten te verbergen, zegt de ene. Om de operatie op punt te stellen, zegt Huang. «De methode die ik gebruik, is experimenteel. Ik zie dat mensen geholpen worden, maar na een tijdje gaat de aftakeling voort. Het procédé moet nog verbeterd worden. Ik kan ook niet met zekerheid zeggen dat álle patiënten tijdelijk beter worden. Er zijn mensen op de operatietafel gestorven aan ademhalingsproblemen, dat verberg ik niet. Zolang ik geen zekerheid heb over mijn methode, publiceer ik niet.»
Dat de patiënten zich vastgrijpen aan een luchtkasteel, wil Huang niet horen. «Ik heb acht patiënten zeer nauw opgevolgd. Allemaal hervielen ze, maar de aftakeling gebeurde trager. Dat zijn geen luchtkastelen, hé?»
Gelukkiger
Eén van de patiënten die tot in China gereisd is, is de 40-jarige Danny Vyvey uit De Haan. «Ik ben een gelukkiger mens geworden sinds de operatie», zegt hij. «Ik ben in een rolstoel naar ginder gereden, en kwam op krukken terug. Sinds enkele weken gaat het weer minder goed met me, maar zonder die operatie lag ik al onder de zoden.»
De ronkende promo-talk van Huang kon gisteren niet iedereen overtuigen. «Wie verdrinkt, zal zelfs een krokodil vastgrijpen», reageerde professor Willem Betz. «ALS-patiënten kunnen geen jaren wachten. Ze willen nú beterschap, anders is het te laat. Het ergste is dat sommigen hun huis verkopen, om die 25.000 euro op tafel te kunnen leggen. Als ze het niet doen, zo denken ze, geven ze de laatste kans om te leven op. Inspelen op dat soort gevoelens is pure kwakzalverij.»
Dokter Huang zelf heeft geen probleem met die grote sommen. «Daarin is de operatie begrepen, het hotel en de maaltijd. Als de Chinese overheid niet subsidieert, moet iémand het betalen. Maar ik verplicht natuurlijk niemand: het staat de mensen vrij om te kiezen voor een nieuwe kans, of niet.»
Hongyung Huang: weldoener of oplichter?
Bron: Het Laatste Nieuws