Onderzoek naar dodelijke zenuwziekte ALS veel te traag

10-01-2007

Het onderzoek naar de dodelijke zenuwziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) verloopt nog altijd veel te traag en er worden te weinig financiële middelen vrijgemaakt voor specifiek onderzoek. Dat zegt de ALS Liga in een mededeling. De liga pleit voor de oprichting van een solidariteitsfonds waarin overheid en farmaceutische bedrijven geld kunnen storten ten voordele van Belgische onderzoekers.

Mensen die door ALS worden getroffen, leven nog drie tot vijf jaar na de vaststelling van de diagnose. "De overheid heeft de mond vol van solidariteit. Waarom kan dit niet op vlak van medisch onderzoek?", vraagt ALS Liga zich af.

Solidariteitsfonds

"Farmaceutische bedrijven, die enorme winsten maken, zouden samen met de overheid een bijdrage moeten storten in een 'solidariteitsfonds' ten voordele van Belgische onderzoekers die zich toeleggen op onderzoek naar zeldzame en ongeneeslijke aandoeningen." Onderzoekers kunnen dan een dossier indienen bij het fonds om subsidies te bekomen.

Minder onderzoeksgeld?

De overheid moet volgens de ALS Liga een deel van de financiële middelen die voortkomen uit de verkoop van generische geneesmiddelen in dit solidariteitsfonds storten. De liga vreest immers dat de farmaceutische industrie zich door de komst van generische middelen gedwongen ziet om de prijs voor de originele producten te laten zakken, waardoor ze minder geld in onderzoek zullen pompen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Share