Nergens minder taboes dan Thuis en de kijker smult ervan

14-11-2017

SOAP SNIJDT WÉÉR GEVOELIG ONDERWERP AAN MET PLEEGZORG VOOR MOEILIJKE PUBER

Eén op de vijf Vlamingen denkt deze week even over pleegzorg na. Niet zozeer omdat het Week van de Pleegzorg is, maar omdat Tim en Sam in ‘Thuis’ over het onderwerp discussiëren: nemen ze het moeilijke neefje van Sam in huis of niet? De Eén-soap snijdt steeds vaker dat soort gevoelige onderwerpen aan. “Omdat mensen sneller nieuwe verhalen willen”, zegt producer Hans Roggen.

Wanneer ‘Thuis’ een maatschappelijk thema aansnijdt, springen ook de media op de kar. Eerder dit seizoen kreeg de verlamde Luc het bezoek van een sekswerker en plots hadden kranten, radio en tv aandacht voor het beroep. En op Radio1 ging het gisterochtend in ‘Hautekiet’ over pleegzorg. Onlogisch is dat niet. Als een probleem in de soap aan bod komt, is de interesse bij het publiek groter, want een flink deel van dat publiek wordt er dan elke dag mee geconfronteerd. Zelfs een geslachtsoperatie is dan iets minder ver-van-mijn-bed.

In ‘Familie’ komt dat soort onderwerpen minder aan bod. Toch heeft de openbare omroep de scenaristen van ‘Thuis’ geen marsorders meegegeven. Gemengde huwelijken, zelfmoord of verslaving op de agenda plaatsen, hoort niet tot de opdracht, zegt producer Hans Roggen.

“We moeten een half uur ontspanning maken. Verhalen vertellen waarvoor de mensen graag hun twee voeten op de salontafel leggen”, klinkt het. “Natuurlijk zit het in het DNA van de VRT om dat soort onderwerpen niet te schuwen en bespreekbaar te maken, maar wij zijn in de eerste plaats op zoek naar goeie vertellingen, naar emotie. Wij maken fictie, geen journalistiek. Het is ook niet onze bedoeling om de media te beïnvloeden, maar we klagen natuurlijk niet over die aandacht.”

Er duiken in ‘Thuis’ steeds vaker verhalen op rond taboes en dilemma’s.

Roggen: “Dat is geen toeval. Televisie is sneller geworden. De tijd dat je één verhaallijn een heel seizoen kon laten duren, is voorbij. Dat zouden de mensen saai vinden. Het publiek wil ook vaker verrast worden. In goed drie maanden tijd hebben we nu al twee momenten achter de rug die vijftien jaar geleden seizoensfinales hadden kunnen zijn: het huwelijk van Judith en Tom, en de ontmaskering van Julia als ontvoerder van Simonne.”

Dat ‘Thuis’ het over pleegzorg heeft, uitgerekend in De Week van de Pleegzorg, is dat ook toeval?

“Geloof het of niet, maar ja. Toen wij de mensen van Pleegzorg Vlaanderen hebben ingelicht, waren ze blij verrast, want zij wisten van niks. En wij ook niet. Wij hadden hen maanden geleden al uitgenodigd om over het onderwerp te komen praten. Wij informeren ons geregeld bij het middenveld. Als de ‘writing room’ - het team van acht mensen dat de verhaallijnen uitzet - beslist om een bepaald thema in ‘Thuis’ te integreren, informeren we ons. Dan komen mensen van pakweg de ALS Liga, dokters en verplegers van UZ Leuven of het Transgender Infopunt een paar uur met ons praten. Maar soms doen we met die informatie nog een hele tijd niks, zoals nu met pleegzorg. Wij wachten gewoon het goeie moment af.”

Vragen belangenverenigingen soms ook zelf om hun zaak in ‘Thuis’ te belichten?

“Dat gebeurt, maar ik denk niet dat daar ooit al rechtstreeks gevolg aan is gegeven. Maar soms wordt zo’n idee wel onthouden en wie weet wordt het dan een jaar of twee later wel opgepikt.”

Hoe kiezen jullie de thema’s uit?

“Puur op buikgevoel. Wij hebben geen lijstje klaarliggen dat we moeten afwerken, we laten ons ook niet al te zeer leiden door de actualiteit, want wij schrijven de scenario’s al zes maanden voor ze op tv komen.”

Wetenschappers én het gezond verstand zeggen dat een programma als ‘Thuis’ dat soort thema’s op zijn minst bespreekbaar maakt, maar is er ooit onderzoek gevoerd naar de impact die jullie hebben?

“Er zijn thesissen over geschreven, maar een uitgebreid onderzoek is er niet. Maar dat het een impact heeft, is zeker. Deze week nog komen heel wat leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs op de VRT langs om te kijken wat de VRT doet en wat zij met onze programma’s kunnen doen in hun lessen. ‘Thuis’ is nu al vaak een startpunt om thema’s aan te kaarten in lessen.”

 

Bron: Het Laatste Nieuws

 


Nergens minder taboes dan Thuis en de kijker smult ervan - Het Laatste Nieuws

Share