ImStar selecteert IMS-088 als lead kandidaat-medicijn in de behandeling van ALS; start studie medio 2014.

12-12-2013

ImStar Therapeutics, een privé biotechnologiebedrijf, ontwikkelt een nieuwe aanpak voor de behandeling van patiënten met ALS, en heeft gekozen voor IMS-088 als zijn lead kandidaat-medicijn voor de behandeling van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Het bedrijf bereidt de initiatie van IND-enabling studies voor voor de tweede helft van 2014.

IMS-088 is een nieuw, klein-molecuul drug dat voortkomt uit de ontdekking van een nieuw doelwit voor ALS door ImStar mede-oprichter Dr Jean-Pierre Julien genoemd TANA (dwz. TDP-43 gerelateerd NF-B activering). IMS-088 is de eerste in een reeks van nieuwe medicijnen afgeleid van withaferin A, een natuurlijke stof geïsoleerd uit de bladeren van de plant winter cherry (Ashwaganda) dat activering van een belangrijk ontstekingstraject remt. In preklinische ALS-ziekte modellen, heeft withaferin A aanzienlijke verbeteringen in functie en verlengde overleving geproduceerd, maar het miste de optimale kenmerken om te worden ontwikkeld als een medicijn. IMS-088 werd ontworpen door ImStar chemici met superieure medicijn-achtige eigenschappen en heeft aangetoond in preklinische studies dat het krachtig en veilig is.

In combinatie met de selectie van een lead medicijn, heeft ImStar een octrooiaanvraag bij de United States Patent and Trademark Office voor de nieuwe withanolide therapeutica ingediend.

"Wij zijn zeer blij om de selectie van IMS-088 als ImStar’s lead ALS kandidaat-medicijn aan te kondigen. Terwijl we doorgaan met de preklinische ontwikkeling volgend jaar, hopen wij om IMS-088 als een veilig en doeltreffend nieuw kandidaat-medicijn te ontwikkelen voor ALS," zei Jean-Pierre Julien, ImStar’s hoofd wetenschapper. "Dit is een belangrijke mijlpaal voor ImStar," zei Daniel Wattier, CEO van ImStar, "Het weerspiegelt onze inspanning om deze belangrijke ontdekking om te zetten in een praktische behandeling voor de patiënten."

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een progressieve neurodegeneratieve ziekte die iemands vermogen om vrijwillige spierbewegingen te controleren remt. ALS leidt tot verlamming en dood in de meeste gevallen.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Pharmabiz.com

 

Share