NFL en spelers hersenletsel/ALS

30-08-2013

De NFL (National Football League of US) betaalt 765 miljoen dollar aan schadevorderingen van spelers met hersenletsel of ziekte.

Heeft de NFL het geweld in football verheerlijkt met het risico op hersenletsel voor de spelers? Volgens het NBC News van 29 juli, heeft de NFL ermee toegestemd om 765 miljoen dollar te betalen om een 4000-tal schadevorderingen van gepensioneerde spelers, met hersenziekten en aandoeningen zoals de ziekte ALS, te vereffenen.

De rechtszaak was ingediend door de familieleden van spelers zoals Junior Seau, Ray Easterling en Dave Duerson, wiens zelfdodingen in de voorbije 2 jaar de aandacht op het probleem van hersenletsel in the NFL bracht.

En hoewel de NFL de beschuldigingen in de rechtszaak ontkent, zei de NFL Executive Vice President Jeffrey Pash dat de overeenkomst een poging was om 'het juiste te doen'.

'Dit is een belangrijke stap die voortbouwt op de ingrijpende veranderingen die we in de afgelopen jaren hebben gemaakt om de sport veiliger te maken, en wij zullen ons werk voortzetten om de gezondheid en het welzijn van de NFL-spelers op lange termijn te verbeteren,' zei hij in een verklaring.

Een van de eisers is voormalig Philadelphia Eagle Kevin Turner, gediagnosticeerd met de ziekte ALS sinds vier jaar. Kevin zei dat de uitbetalingen 'een enorme last zal wegnemen bij de mannen die nu lijden'.

De vader van drie heeft problemen met spreken als gevolg van de aandoening. 'Het is gemakkelijk om te vergeten hoeveel mannen door de jaren heen in de NFL hebben gespeeld,' zei hij. 'In de toekomst kunnen zij spijtig genoeg terechtkomen zoals ik, en ze weten dat het een reële mogelijkheid is.'

De spelers moeten geen hersenschudding of andere on-field letsel bewijzen om fondsen te kunnen ontvangen. Families van overleden spelers kunnen de na de dood aanvraag indienen, als de dood het gevolg was van een hersenletsel. Het fonds zal van kracht zijn tot op 50 jaar en de NFL is overeengekomen om meerdere fondsen te deponeren moest dit fonds droog komen te liggen.

 

Vertaling: ALS Liga: Karla

Bron: Examiner.com


American football-liga sluit miljoenendeal over hersenletsel - De Morgen.pdf

Share