Awards voor Rosa Rademakers

16-04-2013

Enkele weken geleden op de 65ste Annual Meeting of the American Adademy of Neurology die plaatsvond in San Diego Californië, kondigden de ALS Association en de Academy of Neurology aan wie de twee ALS-onderzoeksprijzen zouden winnen. James Berry, M.D., M.P.H., aan het Departement Neurologie van de Massachusetts General Hospital in Boston, Massachusetts ontving de Richard Olney AAN/ALS Association Clinician Scientist Development Award. Dr. Berry zal van die prijs gebruik maken in de studie van aan ALS geassocieerde veranderingen in het immuunsysteem, die later wellicht als ALS-biomarker zou kunnen gebruikt worden. De prijs is vernoemd naar de ALS-onderzoeker en neuroloog Richard K. Olney, M.D., die in 2012 stierf na een strijd tegen ALS.

De Sheila Essey Award for ALS Research werd aangeboden aan Rosa Rademakers, Ph.D.,Associate Professor Neuroscience aan de Mayo Clinic College of Medicine in Jacksonville, Florida, en aan Bryan Traynor, M.D., Ph.d., Hoofd van de Neuromuscular Diseases Research Unit aan het National Institute of Aging Laboratory of Neurogenetics, voor hun onafhankelijk werk dat leidde tot de identificatie van C9ORF72. De Sheila Essey Award, bezorgd door het Essey Family Fund, bestaat ter nagedachtenis van Sheila Essey die overleed in 2004 na een strijd tegen ALS.

In december 2012 won Rosa Rademakers de Paulo Gontijo Award. De PG Award werd ingesteld ter nagedachtenis van de Braziliaanse visionair, ondernemer en auteur Paulo Gontijo die op 10 juni 2002 overleed aan ALS. De prijs wordt uitgereikt over 4 domeinen, waaronder Geneeskunde. Met de prijs beoogt het Paulo Gontijo Instituut het promoten en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek en van de wetenschappelijke productie. Met de prijs wordt het nationaal en internationaal belang van het onderzoek erkend en wordt de intrinsieke waarde van individuele onderzoekers gewaardeerd.  De PG Award voor Geneeskunde wordt toegekend samen met de partners MND Association en de International Alliance of ALS/MND. Opmerkelijk is wel dat Rosa Rademakers al een landgenoot laureaat heeft voor deze prestigieuze prijs, Peter Carmeliet die in 2009 de PG Award won.

 

Vertaling: ALS Liga: Dirk

Share