Nieuw ademhalingstoestel helpt patiënten strijd leveren tegen ALS

15-03-2013

Gerapporteerd door het Brigham and Women’s ziekenhuis

Scott Murphy, een vader van drie uit Massachusetts, kreeg de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose in 2004. ALS is een neurologische aandoening die leidt tot een geleidelijk verlies van de spierfunctie. Naarmate ALS vordert, verliezen patiënten het vermogen om basis taken zoals wandelen, slikken en zelfs ademen uit te voeren. De meeste patiënten met ALS leven slechts tot 3,5 jaar nadat de diagnose werd gesteld. Scott is er echter in geslaagd om, wonderbaarlijk genoeg, veel langer te leven dan 3,5 jaar nadat de diagnose werd gesteld; nochtans vormde het voortdurende verzwakken van zijn borstspieren en middenrif (de spier die helpt om lucht in de longen te inhaleren) recentelijk een nieuwe bedreiging voor zijn gezondheid.

Tot voor kort, was de enige manier om patiënten zoals Scott te helpen, het gebruik van een mechanische ventilator, welke begrenzend kan zijn en duur. Maar een chirurgisch team aan het Brigham and Women’s ziekenhuis (BWH), onder leiding van Dr. Christopher Ducko van de afdeling Thoracale Chirurgie, heeft Scott en andere ALS-patiënten een betere optie gegeven in het uitstellen van het gebruik van een ventilator. In oktober 2012, werd BWH het eerste ziekenhuis in New England dat een middenrif pacing systeem implanteerde.

Tijdens de chirurgische ingreep werden kleine elektroden geïmplanteerd in het middenrif van Scott, die de zwakke middenrif spier controleren en de functie verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat dit Scott zal helpen om gemakkelijker te ademen en zijn behoefte aan een ventilator tot 18 maanden uit te stellen. Bovendien, in tegenstelling tot de ventilator, werkt het middenrif pacing systeem geluidloos en maakt het mogelijk voor Scott om mobiel te zijn.

“Dit vernieuwende middenrif pacing systeem is een spannende ontwikkeling in de behandeling van ALS. Het systeem heeft het potentieel om het leven van honderden ALS-patiënten te verbeteren en te verlengen. Het is spannend dat ons BWH team in staat is om deze nieuwe behandeling naar ALS-patiënten in New England te brengen,” zei Dr. Ducko.

Hoewel het middenrif pacing systeem niet helemaal Scott’s mogelijkheden om de vele dingen te doen waar hij vroeger van genoot, terug te brengen, heeft het systeem het potentieel om de last van deze ziekte te verlichten. “De chirurgie zal de kwaliteit van mijn leven verbeteren,” zei Scott. “Het zal me toelaten langer te leven, mij gemakkelijker te bewegen, de dingen te doen waar ik van houd en te genieten van meer tijd met mijn familie.”

Tom L., Jamie R.

 

Vertaling: Tina

Bron: HealthHub

Share