AC Immune start IND-mogelijk makende onderzoeken voor eersteklas antilichamen gericht tegen TDP-43 voor de behandeling van neurodegeneratie

12-08-2020

Eersteklas TDP-43-antilichaam ontwikkeld met behulp van het SurpraAntigen™ -platform
Het enige TDP-43-antilichaam met gerapporteerde in vivo-activiteit

AC Immune SA, een in Zwitserland gevestigd biofarmaceutisch bedrijf in de klinische fase, met een brede pijplijn gericht op neurodegeneratieve ziekten, kondigde vandaag de start aan van onderzoeksstudies van het bedrijf die nieuwe geneesmiddelen (IND) mogelijk maken voor het eersteklas therapeutische antilichaam tegen TDP-43 (TAR DNA-bindend eiwit 43). Het anti-TDP-43-antilichaam is de eerste therapeutische kandidaat waarvan is aangetoond dat het de TDP-43-neuropathologie in vivo verzacht en het bedrijf is van plan het antilichaam te ontwikkelen voor de behandeling van NeuroOrphan-indicaties.

Het bevorderen van het anti-TDP-43-antilichaam in de richting van klinische ontwikkeling is de laatste in een reeks belangrijke mijlpalen die dit jaar al zijn bereikt in de geavanceerde therapeutische en diagnostische programma's van het bedrijf gericht op TDP-43 - die tot de meest uitgebreide in het veld behoren. De pathologie van TDP-43 is sterk geassocieerd met cognitieve achteruitgang en episodisch geheugenverlies bij neurodegeneratieve ziekten. Het effectief vertragen of stoppen van de verspreiding van TDP-43-pathologie door de hersenen zou de eerste TDP-43-gerichte therapeutische benadering kunnen zijn voor de behandeling van aandoeningen zoals amyotrofische laterale sclerose (ALS) en frontotemporale lobaire degeneratie met TDP-43-pathologie (FTLD-TDP), waar bijna de helft van alle FTLD-gevallen TDP-43-pathologie vertoont met een aanzienlijk marktpotentieel voor het TDP-43-antilichaam van AC Immune. Andere indicaties zijn onder meer limbische overheersende leeftijdsgebonden TDP-43 encefalopathie (LATE) en subpopulaties van argyrofiele korrelziekte en Lewy Body Dementia.

Bovendien is pathologische aggregatie van TDP-43 naar voren gekomen als een belangrijke co-pathologie bij de ziekte van Alzheimer, gekoppeld aan de ernst van de ziekte en komt voor bij ~ 50% van de patiënten. De erkenning dat neurodegeneratieve ziekten worden aangedreven door een complex samenspel van pathologieën, benadrukt dat succesvolle behandelingen en genezingen waarschijnlijk combinatietherapie vereisen die wordt aangedreven door precisiegeneeskunde. Deze gediversifieerde benadering is ontwikkeld door AC Immune door de parallelle ontwikkeling van zeer selectieve therapieën en diagnostiek voor gevestigde doelen zoals Tau en Abeta naast nieuwere doelen zoals TDP-43.

Prof. Andrea Pfeifer, CEO van AC Immune SA, merkte op: “Dit is een mijlpaal, we zitten op schema om het anti-TDP-43-antilichaam als eerste ter wereld op vlak van klinische ontwikkeling. Het versterkt de positie van AC Immune als leider in het ontwikkelen van nieuwe therapieën tegen neurodegeneratieve ziekten. Aggregatie van pathologische vormen van TDP-43 is een in toenemende mate gevalideerd therapeutisch doelwit en een bevestigd kenmerk van neurodegeneratie. Het starten van IND-mogelijk makende onderzoeken voor ons eersteklas anti-TDP-43-antilichaam is een belangrijke stap in de richting van een dringende onvervulde behoefte bij NeuroOrphan-indicaties.

’’Het succes van het bedrijf wordt gedeeltelijk gedreven door ons eigen SupraAntigen™ -platform, dat al therapeutische kandidaten voor monoklonale antilichamen heeft geproduceerd die zich richten op Abeta en Tau, die met succes zijn overgelicentieerd aan toonaangevende farmaceutische bedrijven en die momenteel vooruitgang boeken in meerdere klinische fase 2-onderzoeken. De vooruitgang van het anti-TDP-43-antilichaam bevestigt de voortdurende productiviteit van dit platform, dat samen met ons Morphomer ™ -platform voor de ontwikkeling van kleine moleculen verantwoordelijk is voor de ontdekking en ontwikkeling van onze rijpende pijplijn van first-in-class of best- in-class therapeutische en diagnostische kandidaten."

TDP-43 is een RNA / DNA-bindend eiwit dat voornamelijk in de kern functioneert als regulator van gentranscriptie en RNA-metabolisme. Het is aangetoond dat de pathologie van TDP-43 begint vanuit een kernpunt in de hersenen en zich verspreidt naar andere hersenregio's met ziekteprogressie. Antilichaam-gemedieerde klaring van pathologisch TDP-43 vertegenwoordigt daarom een aantrekkelijke strategie voor therapeutische interventie - mogelijk de verspreiding te vertragen door het vermogen van pathologisch TDP-43 tot zaadaggregatie in naburige gezonde cellen te blokkeren. Het anti-TDP-43-antilichaam bindt alle vormen van TDP-43 met hoge affiniteit en is het enige antilichaam met gerapporteerde in vivo-activiteit. Proof-of-concept data gepresenteerd op de 2020 AAT-AD / PD™ Conference toonden het vermogen van anti-TDP-43 antilichamen aan om TDP-43 neuropathologie te verminderen in een muismodel van TDP-43 proteïnopathieën.

 

Vertaling: Christina Lambrecht

Bron: AC Immune SA

Share