ALS-Contactweekend laat ALS-patiënten zorgeloos genieten

← ga terug naar Persberichten

05-09-2019

Naar jaarlijkse gewoonte vindt gedurende het eerste weekend van september het gratis contactweekend voor ALS-patiënten plaats in het zorgverblijf Middelpunt in Middelkerke.

Van 6 tot 8 september vindt het jaarlijks ALS-contactweekend plaats, een initiatief van de ALS Liga België vzw, om ALS-patiënten een onbezorgde tijd te bezorgen in het zorgverblijf Middelpunt. Tijdens dit weekend kunnen patiënten zorgeloos genieten van een vakantie in ontspannen sfeer met activiteiten op maat. Dit jaar steekt het weekend in een Schots kleedje met het optreden van een Schotse doedelzakspeler en een whiskeytasting als hoogtepunten.

Het contactweekend is gratis voor ALS-patiënten en een begeleider dankzij het MaMuze Fonds van de ALS Liga, dat bedoeld is om het sociaal isolement van ALS-patiënten te doorbreken en de Nationale Loterij en haar spelers.

De zenuw-spierziekte ALS & ALS Liga
ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die je lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden ongeveer 400.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS rond hun 60 jaar, maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.

ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze.

PR & Events Officer: persdienst@ALS.be
Voor meer informatie
Evy Reviers, CEO : +32 (0) 495 44 67 82

Share