De ALS Pepper Challenge

← ga terug naar Persberichten

01-02-2018

De ALS Pepper Challenge: de opvolger van ALS Ice Bucket Challenge?

Herinner jij je nog de ALS Ice Bucket Challenge? De originele social media challenge waarbij mensen zoals onder andere Bill Gates, Mark Zuckerberg, heel bekend Vlaanderen en miljoenen anderen een emmer ijswater over hun hoofd goten? De actie zorgde niet enkel voor kolossale aandacht naar de ziekte ALS, ze bracht ook maar liefst 115 miljoen dollar op om onderzoek naar de vreselijke ziekte te stimuleren. Op dit ogenblik doet een nieuwe challenge de ronde, met mensen als Shaquille O’ Neal (bekend basketbalspeler), Rachel Nichols (ESPN-omroepster) en Sharon Osbourne die reeds deelnamen aan de challenge. De Amerikaanse pers wordt er wild van en ook First Lady Melania Trump werd uitgedaagd. Wordt de ALS Pepper Challenge de nieuwe ALS Ice Bucket Challenge?

ALS-patiënt Danny Czekaj, die zondag op de populaire Eén-reeks Taboe verscheen, is de uitdaging ook aangegaan. Hierbij daagde hij Bert Gabriëls, Alex Agnew en Bart Cannaerts uit. De video vindt u hier.

29/01/2018, omdat een van zijn eerste fans en abonnees overleden was aan de ziekte ALS, besloot populaire YouTube-Chef Andrew Rea de ALS Pepper Challenge in leven te roepen. Op 7 november 2017 uploadde hij een video waarin hij de challenge lanceerde en zijn achterban opriep hete pepers te eten. Deden ze dit niet, moesten ze doneren naar ALS onderzoek. Dankzij Rea’s populair kanaal kreeg de challenge initieel al heel wat aandacht.

Sinds enkele weken geleden staat de challenge echter in een stroomversnelling. De moeder van ex-ESPN journalist Tom Haberstroh werd gediagnosticeerd met de ziekte, dus besloot hij deel te nemen aan de ALS Pepper Challenge en een oproep te doen binnen zijn sociale kring: een kring waarin bekende sporticonen Shaquille O’ Neal, Charles Barkley en Paul Pierce zich bevinden. Deze oproep wierp duidelijk zijn vruchten af. Enkele dagen geleden (26/01) verscheen de challenge op The Talk, een populaire nationale talkshow met Sharon Osbourne. Er zijn steeds meer celebrities die worden uitgedaagd, waaronder First Lady Melania Trump.

Er zijn duidelijke gelijkenissen met de evolutie van de ALS Ice Bucket Challenge. Ook toen zag niemand de challenge zo viraal gaan en ook toen was er een plotse stroomversnelling dankzij de deelname van enkele bekende personen. In Europa en België staan we aan de bakermat van deze challenge, maar voor hoe lang nog? In 2014 goten we ijskoud water over onze hoofden, in 2018 eten we hete pepers. Doe jij ook mee aan de #ALSPepperChallenge?

Over de challenge
De challenge heet #ALSPepperChallenge. Je moet een hete peper eten en dit filmen, het op sociale media zetten en drie vrienden nomineren. Doen ze dit niet, moeten ze geld storten naar de ALS Liga om onderzoek te ondersteunen. Stortingen kunnen gebeuren op ALS Liga België vzw BE28 3850 6807 0320 met als vermelding ALSPepperChallenge + je naam. Fiscale attesten worden toegewezen aan giften vanaf €40.

Over ALS en de ALS Liga
ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die je lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden meer dan 450.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS tussen hun 50 en 75 jaar maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.

ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze.

 

--- EINDE PERSBERICHT ---

 

Meer informatie?
Evy Reviers, CEO ALS Liga, +32(0)495-446782 of persdienst@ALS.be

Share