ALS-patiënt Steven uit Thuis neemt op een mooie manier afscheid

← ga terug naar Persberichten

18-04-2019

In het één-programma Thuis zagen we hoe het personage Steven worstelde met de ziekte ALS. Na een lange periode van aftakeling brengen de makers van Thuis aanstaande vrijdag zijn moedige beslissing om euthanasie toe te passen op een pakkende manier in beeld.

Sinds september 2017 was te zien hoe Steven uit Thuis, vertolkt door Ben Van Ostade, moest leven met de zenuw-spierziekte ALS. In een tijdsverloop van anderhalf jaar werd niet alleen het uitvallen van zijn motoriek en het belanden in een rolstoel maar ook de onmacht gepaard met de ziekte realistisch in beeld gezet. Net als Steven ervaren ALS-patiënten in de werkelijkheid krachtverlies met verlamming tijdens het snel vorderende verloop van de ziekte. Stevens beslissing om euthanasie te plegen, reflecteert de keuze van heel wat ALS-patiënten, die op een waardige manier het leven willen verlaten, dan ook op een pakkende en waarheidsgetrouwe manier.

De ALS Liga dankt de programmamakers en acteurs van Thuis voor de aangename samenwerking en voor het onverbloemde beeld dat ze van de ziekte hebben neergezet doorheen het programma. ‘Wij zijn blij dat we door Thuis benaderd werden om samen te werken aan de scripts en om zowel Stevens wandelstok als zijn rolstoel uit te lenen om zijn levenskwaliteit in de serie te verbeteren’ aldus CEO Evy Reviers.

De zenuw-spierziekte ALS & ALS Liga

ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die je lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden ongeveer 400.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS rond hun 60 jaar, maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.

ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze.

Lisa Castro, PR & Events Officer: persdienst@ALS.be
Voor meer informatie
Evy Reviers, CEO : +32 (0) 495 44 67 82

Rolstoel

Share