ALS patiënten (goede doel) op de Leuvense Kerstmarkt

← ga terug naar Persberichten

14-11-2008

ALS patiënten (goede doel) op de Leuvense Kerstmarkt

Van 12 tem 21 december 2008 loopt in Leuven op het Ladeuze- en Hooverplein de 21ste editie van de jaarlijkse kerstmarkt. Die periode wordt de Leuvense binnenstad volledig omgetoverd tot een heus kerstspektakel; proeven van lekkernijen, kerstshoppen en de kerstsfeer opsnuiven. Elk jaar staat op de kerstmarkt een goed doel centraal, en dit jaar is het de beurt aan de ALS patiënten. De opbrengst van deze kerstmarkt gaat integraal naar het ALS onderzoeksteam van de Leuvense professor Wim Robberecht en het ALS zorgcenter. De ALS Liga richt dit zorgcenter op omdat dergelijke opvang voor sneldegeneratieve ziekten als ALS niet bestaat en de wachtlijsten in gewone opvangcentra te lang zijn.

ALS ‘Amyotrofische Laterale Sclerose’ is een ongeneeslijke fatale zenuwspierziekte die het menselijk lichaam op gemiddeld 2 à 5 jaar volledig aftakelt. In België lijden +/- continue 1000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 en komen er evenveel bij. Op wereldvlak betekent 384.000 patiënten waarvan er jaarlijks 128.000 overlijden. In Amerika word deze ziekte de Lou Gehrig disease genoemd naar de wereldberoemde baseball speler van de New York Yankees. Ook tal van bekende profvoetballers zijn wereldwijd getroffen door ALS in België bvb: Fons Bastijns (ex-Club Brugge), Roger Dierckx (ex-Lierse) & Claude Bisset (ex-Charleroi). Andere beroemdheden die reeds getroffen zijn door deze ziekte zijn: Mao Tse Toeng, Dimitri Shostakovish, Charles Mingus, David Niven.

De kerstmarkt loopt meestal van 11 uur tot 23 uur, behalve op 14.12 tot 22 uur, op 15.12 en 16.12 van 14u-22u en op de laatste dag (21.12) tot 20 uur. Leah Thijs is meter van de Kerstmarkt, ook de voltallige thuisploeg zal verspreid over deze 10 dagen aanwezig zijn en Leah steunen in haar meterschap. Dat zal nodig zijn gedurende deze 10 drukke dagen met maar liefst meer dan 250.000 bezoekers.

De persconferentie vindt plaats op 19 november om 19u in het Novotel aan de Vuurkruisenlaan 4 te Leuven (centrum). 

Voor meer informatie kan u terecht bij:
Mia Mahy
http://www.ALSLIGA.be 
info@ALS.be 

Share