Allereerste methode om snel geneesmiddelen te testen voor dodelijke ziekte

01-03-2017

Onderzoekers aan de Flinders-universiteit verrichten pionierswerk aan een nieuwe en eenvoudige test om signalen op te pikken van motorneuronenziekte bij patiënten.

Deze non-invasieve urinetest heeft het potentieel om de wereldwijde zoektocht naar betere behandelingen voor of zelfs genezing van de dodelijke neurodegeneratieve ziekte te versnellen.

De test wordt verder ontwikkeld aan de Flinders-universiteit en de Universiteit van Miami en wordt klaargemaakt voor gebruik in klinische tests voor verbeterde behandelingen van ALS.

De test meet een cruciale eiwitbiomarker die voorkomt in de urine van ALS-patiënten tijdens de voortgang van de ziekte. De veelbelovende bevindingen werden gepubliceerd in het toonaangevende internationale tijdschrift Neurology, het medisch tijdschrift van de Amerikaanse Neurologieacademie.

Momenteel zijn er geen gevalideerde farmacodynamische biomarkers voor amyotrofische laterale sclerose (ALS).

MND, Centre, Neuroscience

Dr. Tim Chataway, Vyoma Modi, Michell Cardoso en dr. Mary-Louise Rogers, rechts, in het ALS- en Neurotrofisch Onderzoekslaboratorium aan de Medische School van Flinders.

Regelmatige, accurate en betaalbare tests van symptomen zouden kunnen leiden tot verbeterde behandelingen en betere interventies, zegt senior onderzoeksgenoot dr. Mary-Louise Rogers van het Centrum voor Neurowetenschappen van de Flinders-universiteit.

"Een gestandaardiseerde, gemakkelijk uit te voeren urinetest zou kunnen worden gebruikt als een meer accurate voortgangs- en prognostische biomarker bij klinische tests", aldus dr. Rogers.

"Dit zal leiden tot een snellere identificatie van verbeterde behandelingen voor ALS en tijd en geld uitsparen door de snellere uitsluiting van minder efficiënte of inefficiënte geneesmiddelen."

"En in de toekomst zou ze ook kunnen worden gebruikt om mensen te testen op vroege tekenen van prefamiliale ALS-voortgang en in plaats van patiëntenvragenlijsten voor het regelmatig testen van de ziektevoortgang of de geschiktheid van bepaalde geneesmiddelen bij bestaande ALS-gevallen."

Het urine-eiwit 75ECD is momenteel de enige biomarker voor ziektevoortgang op basis van biologische vloeistof.

Er bestaat geen genezing voor ALS, een aandoening die leidt tot de langzame dood van de motorneuronen of zenuwcellen die de spierbewegingen controleren.

Dagelijks worden twee Australiërs gediagnosticeerd met ALS en sterven er twee mensen. Bijna 1.500 lijders aan de ziekte zorgen voor meer dan 1,4 miljard euro extra gezondheidsuitgaven van de staat (Deloitte Access Economics, 2016).

De vergelijkende studie van het testsysteem op ALS- en niet-ALS-patiënten in Zuid-Australië wordt nu al zes jaar lang uitgevoerd door onderzoekster Stephanie Shepheard en haar supervisor dr. Mary-Louise Rogers van het Centrum voor Neurowetenschappen van de Flinders-universiteit.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: HealthCanal

Share