App speelt in op oogbewegingen om ALS-patiënten te helpen

02-06-20202

Patiënten met amyotrofische laterale sclerose (ALS) hebben last van beperkte mobiliteit en communicatieproblemen, zodat ze minder persoonlijke vrijheid en minder levenskwaliteit genieten. De professoren Xiaojun Bi en Fusheng Wang van het Stony Brook Department of Computer Science kregen voor twee jaar een fonds van 200.000 dollar ter beschikking gesteld van de ALS Association om hun ‘EyeCanDo’-technologie te perfectioneren, een multifunctionele, op de oogopslag gebaseerde app die ALS-patiënten moet helpen een deel van hun onafhankelijkheid terug te winnen.

Oorspronkelijk werd EyeCanDo door studenten onder hun leiding ontwikkeld voor de Mount Sinai Medicine Hackathon 2018. Het is een iOS-app voor iPhones en iPads die zijn uitgerust met het TrueDepth-camerasysteem van Apple, dat een gedetailleerde 3D-kaart van het gezicht van de gebruiker creëert. Deze technologie maakt de ontwikkeling mogelijk van dit nieuwe, op ALS toegespitste en op de oogopslag gebaseerde softwareproduct. Het zal patiënten in staat stellen hun oogbewegingen en visuele aandacht te gebruiken om slimme thuistoestellen te bedienen (zoals de lichten en de thermostaat), naar muziek te luisteren, te typen, berichten te versturen en nog veel meer.

EyeCanDo

ALS-patiënten worden steeds zwakker en die zwakte verspreid zich gaandeweg naar alle spiergroepen, maar de oogbewegingen blijven meestal gespaard. Dit biedt samen met het wijdverbreid gebruik van iPhones en iPads een unieke gelegenheid om technologieën te gebruiken die op de oogopslag zijn gebaseerd en die de patiënten hulp bieden zonder dat ze een beroep moeten doen op gespecialiseerde hardware.

Bi en Wang stellen dat EyeCanDo tegemoet zal komen aan een brede waaier van fysieke en psychosociale behoeften van de patiënt en de mantelzorger. Ze geloven ook dat hun app zijn nut zal bewijzen voor andere patiënten, die lijden aan een gebrek aan mobiliteit en aan onvermogen om te communiceren, secundaire kenmerken van onder andere multiple sclerose, hersenverlamming, ruggengraat- en hersenletsels, beroertes, musculaire dystrofie en andere ziektes.

Aan de ontwikkeling van EyeCanDo komt onderzoek te pas naar de interactie tussen mens en computer en naar AI-technologieën, om te komen tot een hoge mate van accuratesse en stabiliteit en meervoudige communicatieniveaus. Dit moet leiden tot een gebruikerservaring op maat doordat de software wordt aangepast aan elke individuele patiënt. Afgezien van Bi en Wang bestaat het EyeCanDo-team uit nog andere computerwetenschappers met veel ervaring op het gebied van interactie tussen mens en computer, machinaal leren en biomedische informatica. Clinici van de ALS Clinic, die verbonden is aan het Stony Brook University Hospital, en hun patiënten zullen eveneens worden betrokken bij de evaluatie van de toepassing.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Stony Brook University

Share