Blootgesteld worden aan pesticiden kan een ALS-risicofactor zijn

11-05-2016

ANN ARBOR, Mich., Nieuw onderzoek toont aan dat milieuvervuilende substanties ertoe zouden kunnen bijdragen dat mensen amyotrofische laterale sclerose (ALS) krijgen.

Er bestaat geen genezing voor deze motorneuronenziekte, die zich snel ontwikkelt. De slachtoffers verliezen uiteindelijk alle kracht en kunnen hun armen, benen en lichaam niet langer bewegen.

Als onderdeel van een meeromvattende studie over de milieurisicofactoren bij ALS publiceerden onderzoekers van de Universiteit van Michigan vandaag in JAMA Neurology hun werk over pesticiden en andere blootstellingen aan milieufactoren.

"Of het nu om de allereerste ALS-patiënt gaat die ik 25 jaar geleden behandelde of om een slachtoffer dat ik deze week nog diagnosticeerde, steeds word ik geconfronteerd met dezelfde vraag: "Waarom ik? Wat is er zo anders aan mijn leven dat ik deze ziekte moest krijgen?"", zegt medehoofdauteur Eva Feldman, M.D., Ph.D., directeur van het A. Alfred Taubman Medical Research Institute en sinds lang ALS-clinicus en onderzoeker "Ik wil een antwoord op deze vraag voor mijn patiënten."

Het team van Feldman bestudeerde 156 mensen met ALS en 128 personen die de ziekte niet hebben. Ze beschreven allemaal hun blootstelling aan vervuilende factoren, thuis en op het werk, met het zwaartepunt op dat laatste. De onderzoekers maten ook toxisch persistente milieuvervuilende middelen in het bloed om een meer uitgebreide inschatting te krijgen van blootstelling aan milieufactoren.

"We troffen deze toxische chemische substanties aan bij individuen met en zonder ALS", zegt medehoofdauteur Stephen Goutman, M.D., directeur van de U-M Comprehensive ALS Clinic. "We worden er waarschijnlijk allemaal aan blootgesteld zonder dat we het weten, via vervuiling van de lucht, het water en onze voeding. Deze scheikundige stoffen kunnen namelijk tientallen jaren blijven hangen in het milieu. Over het algemeen echter vonden we bij mensen met ALS hogere concentraties van deze scheikundige stoffen, pesticiden in het bijzonder."

Anderzijds was er geen sterke correlatie tussen een bepaald beroep en de waarschijnlijkheid ALS te krijgen, behalve bij militairen.

In deze studie was militaire dienst positief gekoppeld aan ALS, wat al bevestigd werd door eerdere studies.

Bloedtests toonden een verhoogde kans op ALS voor mensen die blootgesteld waren aan verscheidene types chemicaliën, waarvan vele niet langer algemeen worden gebruikt om redenen van milieubehoud. Eén van deze stoffen, polybroomdifenylether, wordt gebruikt om plastic en schuimproducten minder snel te doen ontvlammen.

"De uitdaging bestaat erin dat elke willekeurige persoon een grote kans loopt te worden blootgesteld aan meerdere chemische stoffen. Het is dan ook te vroeg om te kunnen vaststellen of welbepaalde chemicaliën, of mengelingen ervan, aanleiding geven tot schade aan de motorneuronen", aldus Goutman. "In een volgende fase zullen we ons toeleggen op specifieke scheikundige stoffen die een ALS-risicofactor kunnen vormen."

'De eerste en belangrijkste stap'

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat een beter begrip van milieurisicofactoren voor ALS kan leiden tot antwoorden op de vraag waarom iemand ALS krijgt en ook clusters van ALS-gevallen kan helpen te verklaren in verschillende geografische gebieden.

"Dit is de eerste en uiterst belangrijke stap bij het identificeren van specifieke vormen van blootstelling die gerelateerd zijn aan ALS — met andere woorden bij het beantwoorden van de vraag "Waarom ik?"", stelt Feldman. "Het is tijd om vat te krijgen op de manier waarop deze vormen van blootstelling leiden tot ALS, om zo het intreden van de ziekte een halt toe te roepen. Of zoals een van mijn patiënten me vertelde voor hij stierf: we willen een 'wereld zonder ALS'."

 

Vertaling: Bart

Bron: PR Newswire

Share