Blootstelling aan fijn stof verergert ALS: een studie

21-02-2019

Exposure fine dust

SEOUL – Blootstelling aan ultrafijn stof, dat bekend staat als een klasse 1-carcinogeen, verergert de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) toonde een studie onlangs aan.

De ziekte, die zeldzaam is bij de algemene bevolking met twee gevallen per 100.000 personen, veroorzaakt verlamming en ademhalingsproblemen, en uiteindelijk, wanneer de hersenen geleidelijk het vermogen tot communicatie met de spieren verliezen, de dood.

De studie toonde aan dat, in de periode van 2008 tot 2014, er meer bezoeken gemaakt werden aan de spoedgevallen van de algemene ziekenhuizen in Seoul door een totaal van 617 personen die aan ALS lijden.

Het risico dat ALS-patiënten de spoedgevallen moeten bezoeken, steeg als de concentratie van ultrafijne deeltjes, kleiner dan 2,5 micrometer in diameter, in Seoul sterk toenam, toonden de laatste bevindingen aan.

De studie werd uitgevoerd door een gezamenlijk team van onderzoekers van de Seoul National University (SNU), het Seoul National University Bundang Hospital en de SNU Graduate School of Public Health.

“De studie toonde een verband aan tussen fijn stof en ALS”, zei Lee Hye-won, één van de onderzoekers. “Het is vergelijkbaar met een bestaande studie die aantoonde dat roken ALS kan veroorzaken.”

Onderzoekers zeiden ook dat een toegenomen blootstelling aan luchtvervuiling, zoals zwaveldioxide en koolstofdioxide, de symptomen van ALS verergert.

Lee meldde ook dat patiënten die lijden aan andere neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer, extra voorzichtig moeten zijn wanneer er in Seoul hoge concentraties ultrafijn stof gemeten worden.

Noodmaatregelen waren recent voor de derde dag op rij in plaats om de luchtvervuiling te beperken, terwijl het land gehuld gaat in dikke mist. Het dagelijkse gemiddelde niveau van vervuiling steeg tot het vijfde hoogste niveau sinds het begin van de metingen door de regering in 2015.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de laatste editie van Environment International, een multidisciplinair tijdschrift dat informatie publiceert over een groot aantal milieudisciplines.

 

Vertaling: Katia Ombelets

Bron: Korea Bizwire

Share