BrainStorm start studie voor ALS-therapie in Israel

08-11-2010

Het Israëlische bedrijf BrainStorm Cell Therapeutics gaat een klinische studie uitvoeren naar het behandelen van de neurologische aandoening ALS met stamcellen. De studie start van zodra het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid de toelating geeft.

V oor het behandelen van ALS gebruikt het bedrijf stamcellen afkomstig uit het beenmerg van volwassenen, in de plaats van - de meer omstreden - embryonale stamcellen. Er woedt een storm van religieuze, ethische en politieke controverses over het gebruik van stamcellen afkomstig van embryo's.

"Onze specifieke gedifferentieerde stamcellen zijn afkomstig uit het eigen beenmerg van de patiënt. Wij geloven dat dit een nieuwe behandelingswijze kan worden voor patiënten met ALS en andere neurologische aandoeningen," zei Chaim Lebovits, de voorzitter van BrainStorm.

De studie wordt uitgevoerd in het Hadassah Medical Center in Jeruzalem na het valideren van de steriliteitstesten en het screenen van de patiënten, aldus het bedrijf.

Brainstorm zegt dat het haar onderzoek richt op Parkinson (een ziekte waaraan 4 miljoen mensen in het Westen lijden) maar dat het sneller kan doorgaan met ALS (een ziekte die jaarlijks gemiddeld 2 op 100.000 mensen treft), want ALS komt als terminale en zeldzame ziekte in aanmerking voor de status van "weesgeneesmiddelen"-ziekte.

Volgens Professor Robert Brown Jr,, diensthoofd Neurologie aan de University of Massachusetts Medical School, is de stamceltherapie van Brainstorm een nieuwe aanpak die kan helpen bij verschillende neurologische aandoeningen, waaronder ALS en Parkinson.

“Als blijkt dat deze nieuwe therapie veilig en werkzaam is, kan ze voor duizenden patiënten een behandeloptie worden”, zei hij.

 

Vertaling: Koen De Vleeschauwer

Bron: ALS Independence

Share