Darmmicrobioom kan de sleutel vormen tot neurologische gezondheid en therapie: een interview

16-08-2016

Gut, Microbiome, Darmmicrobioom, schoolbordIn een recent interview bespreekt dr. David Perlmutter nieuwe en opwindende darmmicrobioomtheorieën die de zienswijze van de medische gemeenschap zouden kunnen veranderen op de menselijke gezondheid in het algemeen en neurologische ziektes zoals ALS in het bijzonder. De nieuwe perspectieven zouden kunnen leiden tot therapieën die zich toespitsen op de kern van het probleem in plaats van op de symptomen. Ook ontdekkingen van de vooralsnog onbekende oorzaken van neurodegeneratieve aandoeningen zijn mogelijk.

Het interview is getiteld "De rol van microbioomdiversiteit bij de gezondheid van de hersenen en ontsteking". Het werd gepubliceerd op de website Alternative and Complementary Therapies (Alternatieve en complementaire therapieën) en kan tot 8 augustus gratis worden ingekeken.

In het interview benadrukt Perlmutter de onverwachte rol van het darmmicrobioom bij een brede waaier van aspecten die betrekking hebben op menselijke gezondheid, fysiologie en pathologie. De neuroloog stelt dat recent bewijsmateriaal gevestigde opvattingen aanvecht over ziektes zoals Parkinson, Alzheimer, amyotrofische laterale sclerose [ALS], autisme, ADHD en depressie.

In zijn bespreking van ALS refereerde dr. Perlmutter aan klinische studies die aantonen dat verhoogde niveaus van lipopolysacchariden (LPS-en) met de ziekte correleren. LPS-en beslaan sommige bacteriën in de darmen en staan bekend als krachtige ontstekingssamenstellingen. LPS-niveaus worden meestal op zichzelf gemeten of indirect via de meting van antilichamen, die als markers dienstdoen voor de circulerende LPS-niveaus. Verhoogde serum-LPS-niveaus suggereren dat deze samenstelling tot de darmen kan doordringen, zodat ze systemisch kan circuleren.

"De vaststelling dat de LPS-niveaus drastisch verhoogd zijn bij ALS leidt voor de allereerste keer onze aandacht weg van de hersenen naar de darmen, en meer specifiek naar de één cel dikke deklaag van de darmen, het epithelium. We moeten ons concentreren op alle factoren die de integriteit van het epithelium bedreigen", aldus Perlmutter.

Een onderzoeker aan het Algemeen Ziekenhuis van Massachusetts in Boston deed onlangs een oproep aan ALS-patiënten om deel te nemen aan een studie die hun microbiomen genetisch wil analyseren. De nieuwste onderzoeksontwikkelingen brengen Perlmutter tot de hypothese dat we ons binnen vijf jaar zullen richten op fecale transplantatie, waarbij microbiomen worden vervangen bij wijze van behandeling van ALS.

Perlmutter bespreekt ook andere ziektes die de aandacht van de hersenen naar de darmen afleiden, meer bepaald Alzheimer.

"Dat we nog geen zicht hebben op de grondslagen van Alzheimer, ALS, multiple sclerose [MS], Parkinson of autisme, kan te wijten zijn aan het feit dat we op de verkeerde plaats hebben gezocht", aldus nog Perlmutter.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: ALS News Today

Share