Uit onderzoek van de Universiteit van Valencia blijkt dat EH301 de voortgang van ALS zou kunnen stoppen

11-03-2019

Zou, zoals gerapporteerd in Alzforum, een dieetsupplement dat vrij verkrijgbaar is ook dienst kunnen doen als effectieve behandeling voor ALS? Dat behoort tot de mogelijkheden, zo blijkt uit de resultaten van een kleine pilootstudie in fase 1 die EH301 testte bij mensen met de ziekte. Zo ongeveer hetzelfde product als EH301 wordt onder de naam Basis verkocht door Elysium Health uit New York als supplement om cellen gezond te houden.

• In een vier maanden durend onderzoek vertraagde EH301 kennelijk ALS.
• In een openlabel extensie zou de behandeling de aftakeling een jaar hebben uitgesteld.
• EH301 wordt op het internet verkocht als Basis, een dieetsupplement dat niet aan regelgeving onderhevig is.

In het januarinummer van het tijdschrift Amyotrophic Lateral Sclerosis and Frontotemporal Degeneration rapporteerden onderzoekers onder leiding van José Estrela van de Universiteit van Valencia in Spanje dat ALS-patiënten die gedurende vier maanden EH301 namen, niet alleen stabiel bleven, maar er zelfs op vooruit gingen wat betreft verscheidene klinische eindpunten. Meer nog, de behandeling hield de aftakeling kennelijk gedurende een jaar tegen bij deelnemers aan een openlabel extensie. De auteurs en buitenstaanders riepen op tot een grotere studie om de rol van EH301 bij ALS te evalueren.

"Het is opmerkelijk en bemoedigend vast te stellen dat de onderzoekers een klinische vooruitgang rapporteren bij de ALS-patiënten, en niet slechts een vertraging van de voortgang van deze slopende ziekte", zegt Patrick Weydt van het Universitair Ziekenhuis van Bonn in Duitsland. "Dit soort bevindingen moet dringend onafhankelijk worden bevestigd", schrijft Weydt (volledige commentaar, zie onder).

Medeoprichter en wetenschappelijk hoofd Leonard Guarantee van Elysium Health, die verbonden is aan het Technologisch Instituut van Massachusetts, is coauteur van de verhandeling. Guarantee gaf het verzoek van Alzforum tot een interview door aan het pr-bureau van de onderneming, dat niet op het verzoek wenste in te gaan. Estrela maakte aanvankelijk tijd voor een interview, maar blies dat enkele dagen later af op aangeven van de onderneming.

Weydt en andere commentatoren tekenden verscheidene punten van voorbehoud aan bij het onderzoek, waaronder de kleine omvang, de korte duur en het feit dat 38 procent van de deelnemers er voortijdig mee stopte. Merit Cudkowicz van het Algemeen Ziekenhuis van Massachusetts in Boston stelt dat de gegevens bemoedigend zijn, maar niet definitief. "Omdat ALS zulke heterogene aandoening is, worden resultaten van kleine studies soms niet bevestigd door grotere bevestigende studies", schrijft Cudkowicz. "Toch is het belangrijk zo snel mogelijk over te schakelen naar een bevestigend onderzoek met grotere groepen deelnemers en voor een langere tijd." (volledige commentaar, zie onder).

EH301 is een combinatie van pterostilbene (PT) — een analoog van resveratrol die voorkomt in bosbessen — en nicotinamide riboside (NR), een voorloper van het co-enzym nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+). Naast de cruciale rol ervan in het mitochondriale oxidatieve metabolisme dat cellen bevoorraadt, is NAD+ de drijvende kracht achter de activiteit van sirtuïnes. Het menselijk genoom encodeert zeven sirtuïnes. Ze voeren verscheidene functies uit, waaronder deacetylatie van transcriptiefactoren, histonen en andere doelwitten, en zijn betrokken bij processen waarvan we weten dat ze foutlopen tijdens het verouderingsproces en bij neurodegeneratieve ziektes, waaronder het energiemetabolisme, ontsteking en DNA-herstel.

ALSUntangled 42: 'basis' van Elysium health

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: TrialSite News

Share