Eerste patiënt gerekruteerd voor ALS-biomerkerstudie van Oxford BioDynamics

30-10-2019

Oxford BioDynamics heeft aangekondigd dat de eerste patiënt is gerekruteerd voor de klinische studie REFINE-ALS, die is ontworpen om biomerkers en klinische beoordelingen te identificeren en te meten bij tot 300 mensen met amyotrofische laterale sclerose (ALS) die Radicava (edaravone) nemen.

De studie behelst onder andere beoordelingen van biomerkers voor oxidatieve stress, inflammatie, en neuronale en spierletsels. De metingen van de biomerkers zullen plaatsvinden nog voor de behandeling met Radicava, en verder bij de start van de behandeling, en op vooraf bepaalde tijdstippen gedurende de 24 weken dat de studie duurt (zes behandelingscycli). Mitsubishi Tanabe, de sponsor van het onderzoek, heeft aangekondigd dat er tegen 2020 resultaten worden verwacht.

Het gaat om het eerste klinischonderzoeksproject van de onderneming in de Verenigde Staten en er nemen zo’n 40 sites in het hele land aan deel. Er wordt gebruik gemaakt van de expertise van meerdere gespecialiseerde laboratoria om de biomerkerstalen te beoordelen.

Als deel van het onderzoek zullen de researchers gebruik maken van geavanceerde technologie, zoals EpiSwitch van Oxford BioDynamics – dat een nieuwe klasse van epigenetische biomerkers beoordeelt met als doel een beter inzicht te krijgen in de ratio van het ziekteverloop.

Andere technologie, zoals SomaScan van SomaLogic, zal worden gebruikt om de veranderende niveaus te meten van zowat 5.000 eiwitten in het hele lichaam, wat een veelomvattend beeld in real time van biologische activiteit oplevert, alsook inzichten die het potentieel hebben tot een beter begrip te leiden van de effecten van de behandeling.

ALS is een “complexe ziekte met vele facetten en weinig behandelingsopties”, zegt hoofdonderzoekers James Berry van het Massachusetts General Hospital NCRI in Boston.

Hij verklaarde verder dat het hospitaal “trots is onderzoek te doen naar de biologische impact van Radicava op deze ziekte met behulp van een combinatie van genoomanalyse en geavanceerde biomerkerplatformen. Dit brengt ons potentieel tot een beter begrip van de ziekte en kan leiden tot verbeterde plannen voor klinische behandeling voor mensen met ALS.”

ALS is een specifieke ziekte die leidt tot het afsterven van de motorneuronen die de vrijwillige spieren controleren.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: PharmaTimes

Share