Glaxo (GSK) en Alector sluiten een akkoord voor neurodegeneratieve indicaties

02-08-2021

GlaxoSmithKline (GSK) heeft aangekondigd dat ze de co-ontwikkelingsrechten op de twee klinisch-stadium monoklonale antilichamen van Alector (ALEC) in licentie neemt die worden uitgetest voor de behandeling van verscheidene neurodegeneratieve ziekten.
Beide bedrijven zullen samenwerken voor de ontwikkeling en commercialisering van de twee progranuline-verhogende monoklonale antilichamen, AL001 en AL101 ter behandeling van neurodegeneratieve ziektes als fronto-temporale dementie, amyotrofische laterale sclerose, Parkinson en Alzheimer.

Er worden momenteel controlepersonen geworven voor een fase III-studie die het effect onderzoekt van het potentiële medicijn AL001 bij mensen met een erfelijke vorm van fronto-temporale dementie (FTD) of met een verhoogd risico op het ontwikkelen daarvan door een erfelijke afwijking in het progranuline-gen (GRN-mutaties). Ondertussen loopt ook een fase II-studie bij symptomatische FTD-patiënten met een mutatie in het C9orf72-gen terwijl voor de tweede helft van 2021 wordt verwacht dat een fase II-studie zal worden opgestart naar amyotrofische laterale sclerose (ALS). Tot nog toe bestaan er nog geen goedgekeurde geneesmiddelen voor de behandeling van FTD, een snel progressieve en ernstige vorm van dementie.

AL101 is een vroegklinische studie en heeft tot doel de effecten te onderzoeken van dit middel bij de behandeling van gangbaardere neurodegeneratieve ziekten als Parkinson en Alzheimer.
AL001 en AL101 werden ontwikkeld om de progranulinegehaltes (PGRN), die een belangrijke regulator zijn van immunoactiviteit in de hersenen, te verhogen, waardoor de progressie van FTD en andere neurologische aandoeningen kan worden vertraagd.

Alector zal zorgen voor de klinische ontwikkeling van AL001 en AL101 door een fase II-Proof-of-Concept. Daarna zullen beide bedrijven gezamenlijk de kosten dragen en de verantwoordelijkheden voor ontwikkeling delen in de latere fases van de klinische studies.

Vertaling: Petra Ghysens
Bron: Pharmaceutical-business-review.com

Share