Halifax-studenten ontvangen nationale onderzoeksprijs

16-06-2016

Er is nieuw bewijsmateriaal opgedoken voor de veronderstelling dat e-sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid. Ditmaal is het afkomstig van twee achtstegraadsstudenten uit Halifax. Zij ontvingen een nationale prijs voor onderzoek dat een mogelijke link aantoont tussen formaldehyde, een ingrediënt van de e-sigaret, en de dodelijke motorneuronenziekte amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Julia Sampson and Emily Rafuse zijn studenten aan Elizabeth Sutherland Junior High in Halifax. Ze ontvingen de Society of Toxicology Award (Vereniging voor Toxicologie-prijs), die wordt uitgereikt aan uitmuntende projecten omtrent volks- of milieugezondheid. Ze werden deze week bekroond tijdens het Canada-Wide Science Festival (Canadees Wetenschappenfestival) aan de McGill University in Montreal.

Hun inzending, 'E-sigaretten: een risicofactor voor ALS?', won in de categorie 'Junior Graad 8 en 9'.

"Onze resultaten suggereren dat e-sigaretten mogelijk niet zo veilig zijn als ze lijken", zegt Sampson.

Tijdens hun vier maanden durende project stelden ze embryonische stamcellen van muizen bloot aan diverse concentraties formaldehyde. Ze ontdekten daarbij dat de substantie, die voorkomt in e-sigaretten, motorneuronen doet afsterven en dat motorneuronendood die te wijten is aan formaldehyde meer uitgesproken is als de cellen vatbaar zijn voor ALS.

Hun project toonde aan dat e-sigaretten tot zo'n 10 keer meer formaldehyde produceren dan gewone sigaretten.

Hun conclusie luidt dat e-sigaretten een rol kunnen spelen bij het uitlokken van de ziekte.

"In onze stad openen almaar meer e-sigarettenwinkels de deuren. Op weg van school naar huis zagen we het afgelopen jaar ook meer mensen e-sigaretten 'roken'", aldus Rafuse.

De meisjes voerden hun onderzoek uit in het Dalhousie University’s Brain Repair Centre, onder supervisie van hun mentor, Victor Rafuse, die van hen een speciale vermelding krijgt omdat hij hen gebruik liet maken van geavanceerde technologie.

Dit jaar werden vanuit heel Canada 416 projecten ingediend in de categorieën junior, intermediair en senior.

"Dankzij het CWSF treden wetenschappen, technologie, techniek en wiskunde vanuit de klas naar buiten. Het festival brengt hulde aan de knapste kopjes van Canada en inspireert duizenden bezoekers." Dat staat te lezen in een persbericht van de organisatie.

Om in aanmerking te komen, maakten de meisjes de stap van de wetenschapsbeurs van hun school naar de Halifax Sci-Tech Expo, die werd gehouden op 1 april aan de St. Mary’s University. Daar wedijverden ze met 40 andere projecten om één van de vijf plaatsen te bemachtigen waar de scholen van Halifax recht op hebben voor deelname aan het CWSF.

De conferentie in Montreal was al een beloning op zich voor de meisjes, die beiden carrière willen maken in de gezondheidswetenschappen.

"Het was een mooie gelegenheid om heel wat nieuwe mensen te ontmoeten en meer te weten te komen over hun leerervaringen", aldus Sampson.

Rafuse treedt haar bij: "Als iedereen geïnteresseerd is in wat je doet, is het erg makkelijk om goeie contacten te leggen. We hebben er veel plezier aan beleefd", zegt ze.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: The Chronicle Herald

Share