Hartmedicijn zou verlammende ziekte kunnen behandelen

30-10-2014

Washington: Digoxine, een medicijn gebruikt bij de behandeling van hartfalen, zou toegepast kunnen worden in de behandeling van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een progressief, verlammende ziekte, volgens een onderzoek.

ALS vernietigt de zenuwcellen die spieren aansturen. Dit leidt tot verlies van mobiliteit, moeite met ademhalen en slikken, en uiteindelijk tot de dood.

Riluzole, de enige medicatie goedgekeurd in de VS voor de behandeling van de ziekte, heeft slechts geringe voordelen voor patiënten.

Nu hebben wetenschappers ontdekt dat als ze de activiteit van een enzyme genaamd natrium-kalium ATPase verminderen of de capaciteit van cellen om kopieën te maken van dit enzyme beperken, de vernietiging van zenuwcellen door de ziekte gestopt wordt.

Het enzym onderhoudt de juiste balans tussen natrium en kalium in cellen door het uitdrijven van geladen natrium deeltjes en het opnemen van geladen kalium deeltjes, waardoor cellen een elektrische lading over hun buitenste membranen hebben.

"We hebben het enzyme met digoxine geblokkeerd," zei de hoofdauteur, Azad Bonni van de Washington University' School van geneeskunde, St. Louis in de VS.

"Dit was een zeer sterk effect, het voorkwam de dood van zenuwcellen die normaal wel worden gedood in een cel cultuur model van ALS," zei Bonni verder.

In muizen met een mutatie voor erfelijk ALS, overleefden die met slechts één copie van het gen voor natrium-kalium ATPase gemiddeld 20 dagen langer en waren mobieler dan diegenen met twee exemplaren van het gen.

De bevindingen verschenen online in het tijdschrift Nature Neuroscience.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Zee News

Share