Ignace fietst voor ALS naar Azië

← ga terug naar Persberichten

07-09-2018

In het kader van Music for Life begint Ignace Van den Broeck op zondag 9 september aan een kilometerslange fietstocht dwars door Europa naar Azië. Daarbij wil hij op een tijdspanne van een jaar al fietsend zijn eindpunt Tokyo bereiken. Met dit initiatief wil Ignace de ALS Liga steunen en roept anderen op dit ook te doen.

Ignace van Den Broeck, fietser in hart en nieren, begint zondag aan een avontuurlijke fietstocht dwars door Europa naar Azië. Zijn reis bestaat uit twee delen, waarbij hij een opwarmingsetappe zal maken in Europa alvorens zijn reis verder te zetten doorheen Azië. Onderweg zal Ignace verschillende ALS centra en patiënten bezoeken, die hem zullen steunen in zijn beproevende tocht. De actie zal twee Music for life periodes beslaan, iets wat nooit eerder gezien werd.

ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die je lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden meer dan 450.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS tussen hun 50 en 75 jaar maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.

ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze.

Ignace kwam in aanraking met ALS door het doctoraat van zijn goede vriend dr. Steven Boeynaems, die gespecialiseerd is in de ziekte. Boeynaems, die aan Stanford University de onderliggende mechanismen van ALS bestudeert, hoopt te kunnen bijdragen aan dieperliggende inzichten rond de ziekte. Met zijn fietstocht probeert Ignace geld in te zamelen voor het onderzoeksfonds A Cure for ALS dat het onderzoek naar ALS financiert.

Ignace vertrekt zondag 9 september vanuit UZ Leuven Gasthuisberg waarbij boterkoeken en koffie verkocht zullen worden ten voordele van ALS. Hij zal uitgezwaaid worden door professor Philip Van Damme samen met enkele medewerkers van zijn labo.

Lisa Castro, PR & Events Officer: persdienst@ALS.be
Voor meer informatie: Evy Reviers, CEO : +32 (0) 495 44 67 82

Ignace fietst naar Azië

Share