Ignace fietste 23.375 km voor ALS

← ga terug naar Persberichten

20-12-2019

Ignace Van den Broeck landt op zondag 22 december in Brussels Airport na een kilometerlange fietstocht van bijna anderhalf jaar. Zijn tocht bracht hem van Leuven dwars door Europa en Azië tot helemaal in Tokyo. Met dit bijzondere initiatief steunde Ignace het fonds A Cure for ALS van de ALS Liga en riep hij vele anderen op dit ook te doen.

Het was zondag 9 september 2018 toen Ignace Van den Broeck aan zijn 23.375 kilometerlange avontuur begon met als startplaats Gasthuisberg. Gedurende zijn tocht doorheen Europa en vervolgens Azië beleefde, werd hij verwelkomt door verschillende ALS centra, ALS-patiënten, de lokale bevolking en collega fietsers. Zijn avonturen hield hij bij in de blog https://nacho-on-a-bike.com. Toen Ignace zijn eindbestemming Tokyo bereikte had hij zo’n 245 dagen in de benen, goed voor meer dan 1250 uren op de fiets en dit in temperaturen van -2° C tot + 37° C. Ignace fietste al meer dan € 6000 bijeen. Dit bedrag wordt integraal geschonken aan het ALS-onderzoek.

De zenuw-spierziekte ALS & ALS Liga
ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die je lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden ongeveer 400.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS rond hun 60 jaar, maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.

ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze.

Voor meer informatie
persdienst@ALS.be
Evy Reviers, CEO: +32 (0) 495 44 67 82

Ignace

Share