Joseph Garza: Vastberadenheid die inspireert

← ga terug naar Getuigenissen pALS

Student die vecht tegen ALS krijgt erediploma

Door Aisha Baskette

Joseph Garza (15), een student aan de middelbare school Hanna, wordt omgegeven door familie, vrienden en de bestuurders van het Brownsville Independent School District bij het in ontvangst nemen van een erecertificaat, dinsdag 27 oktober 2015. Garza werd twee jaar geleden gediagnosticeerd met ALS en gaat, ondanks zijn medische toestand, door met zijn opleiding. Illo Escovar, boog voorover om zijn neef Garza een kus op zijn voorhoofd te geven. Garza is de enige in de staat Texas die aan deze zeldzame ziekte lijdt. (AP Photo/Brownsville Herald, Brad Doherty)

Joseph Garza is nog maar vijftien jaar oud, maar is voor velen een bron van inspiratie. Hij behaalde een erediploma secundair onderwijs ondanks de verschillende obstakels die op zijn weg kwamen.

Nadat de familie zijn toestand besproken had met de dokters, bleek Garza gediagnosticeerd met amyotrofische laterale sclerose (ALS). De ALS Association beschrijft de ziekte als 'een neurodegeneratieve ziekte die de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg aantast.'

Voor zover men weet is Garza momenteel het enige kind in Texas dat vecht tegen ALS. Zijn familie zegt dat dit hem niet heeft tegengehouden om zijn doelen te bereiken; een van die doelen is afstuderen.

Op dinsdagochtend overhandigden Esperanza Zendejas, de directeur van het Brownsville Independent School District, en de raad van bestuur een erediploma secundair onderwijs aan Garza in het BuchananCenter op HannaHigh School.

De eerstejaarsstudent Garza lag centraal op een brancard, terwijl het junior officierencorps van Hannahigh de ceremonie begon, startend met de presentatie van de vlag en de eedaflegging. Daarna zong het Hanna JIVE koor het volkslied, voordat familie en vrienden het podium op gingen om over Garza te spreken. Hoewel Garza niet meer kan praten, kon hij toch nog de aanmoedigende woorden van vrienden en familie tijdens de ceremonie horen.

Wanneer motorneuronen helemaal afgetakeld zijn, kunnen de hersenen volgens de ALS Association geen spieren meer laten bewegen en controleren. Langzaamaan verliezen mensen die lijden aan ALS het vermogen om te eten, spreken, ademen en bewegen.

Lalo Escovar, een alumnus van Hannahigh en neef van Garza, zei dat Garza bereikt had wat meeste mensen willen bereiken in hun leven, namelijk een inspiratie zijn voor anderen. Hij zei dat de dag waarop Garza gediagnosticeerd werd met ALS, hij niet betreurd was over zijn toestand, maar dat er iets in hem aangewakkerd werd. Toen hij besloot om tegen de levensveranderende ziekte te vechten, was hij vastberaden om bewustzijn te creëren voor ALS en de maatschappij in te lichten over deze ziekte.

Escovar zei dat Garza daarin slaagde toen zijn verhaal media-aandacht kreeg in Rio GrandeValley, de staat Texas en in enkele andere plaatsen in Amerika. Hij werd mijn superman.

Share