Kan Cannabis ALS behandelen?

07-12-2020

CannabisAmyotrofe Laterale Sclerose (ALS) is een neurodegeneratieve ziekte die de motorneuronen beschadigt en leidt tot progressieve spierafbraak, zwakte en, uiteindelijk, de dood. Hoewel er momenteel geen behandelingen of geneesmiddelen voor de aandoening zijn, suggereert enig onderzoek dat cannabis sommige van de symptomen kan verlichten, waaronder chronische pijn, spasticiteit en depressie.

Het potentieel van cannabinoïden voor de behandeling van ALS wordt benadrukt in een studie van 2017. Daar ontdekten onderzoekers dat het endocannabinoïde systeem (het systeem waarop cannabinoïden werken) de mogelijkheid heeft om belangrijke factoren die bijdragen aan neurodegeneratieve ziekten zoals ALS te moduleren.

Dit komt overeen met de bevindingen van preklinische proeven. Zo vond een studie uit 2004 over muizen met ALS dat zij die behandeld werden met tetrahydrocannabinol (THC) voor en na het begin van de ziekte de neiging hadden om betere motorische functies te tonen en de levensduur van de ziekte te verlengen. De onderzoekers achter de studie schrijven dit toe aan een vermindering van de celbeschadiging en de dood. Ondertussen vond een studie uit 2005 dat de behandeling van muizen met cannabidiol (CBD) het begin van ALS-achtige symptomen kon vertragen.

Hoewel weinig studies vergelijkbare effecten bij de mens hebben bevestigd, is er enige aanduiding dat dit wel het geval is. In een studie uit 2018 behandelden onderzoekers bijvoorbeeld ALS-patiënten met een farmaceutisch preparaat van THC en CBD. Daarbij vonden ze dat 55% van de ALS-patiënten verbeteringen in spasticiteit en pijn rapporteerden, terwijl hetzelfde gold voor slechts 13% van de patiënten in de placebogroep. 

Gezien de psychoactieve effecten van THC en het feit dat CBD niet psychoactief is, wordt momenteel verder onderzoek gevoerd enkel naar CBD. Als zodanig is er nu een Fase III klinische studie aan de gang in Australië om de effecten van CBD-olie op 30 ALS patiënten te beoordelen. Geschat wordt dat de studie tegen januari 2022 zal voltooid zijn. De studie zal de invloed van de olie op de ALS Functional Rating Scores, waaronder de pijn, de spasticiteit en de kwaliteit van het leven, examineren.

 

Vertaling: Fabien

Bron: LabRoots

Share