Levensbedreigende situatie voor Japanse ALS patiënten

← ga terug naar Persberichten

18-03-2011

Levensbedreigende situatie voor Japanse ALS patiënten

Japan werd getroffen door een onvoorziene ramp.
Een aardbeving gevolgd door een Tsunami en de dreigende nucleaire ramp van de kerncentrale in Noord-Oost Japan heeft verstrekkende gevolgen.

Vele mensen zijn dakloos. Er is geen water, gas of elektriciteit.
ALS patiënten waarvan de familieleden de ramp niet hebben overleefd en van wie ze afhankelijk waren kunnen nergens terecht. 
Zoveel mogelijk ALS patiënten werden opgenomen in ziekenhuizen in gebieden die nog bereikbaar zijn. Deze ziekenhuizen zitten op dit ogenblik zonder stroom en water, zodat hulp vanuit de ALS Alliantie heel welkom zou zijn om de nodige materialen te kunnen leveren en de patiënten die de ramp hebben overleefd aldus hulp te kunnen bieden.

Door het uitvallen van elektriciteit en water bestaat voor onze patiënten het gevaar dat de batterijen van rolstoelen en medische apparatuur die ze dagelijks nodig hebben voor hun verzorging en ademhaling het niet meer doen. Ze komen daardoor in een zwart gat te zitten dat extra levensbedreigend is. Vooral generatoren voor het opladen van batterijen en ademhalingsapparatuur zijn noodzakelijk voor het welzijn van onze patiënten.

Wij werken met alle mensen over heel de wereld samen als één grote familie, om ALS de wereld uit te helpen. Wij beseffen dan ook maar al te goed welke dreiging onze Japanse vrienden met ALS treft bovenop alle ellende van hun ziekte. Dit betekent voor sommigen onder hen een vervroegd doodvonnis. ALS Liga en andere landen hebben samen met de Internationale ALS Alliantie al een forfaitaire financiële en materiële steun gegeven. Wij roepen jullie allen op om solidair te zijn om ook een bijdrage te storten voor onze Japanse lotgenoten. Dat kan via de ALS Liga gebeuren op rekeningnummer
BE28 3850 6807 0320 met de vermelding HULP VOOR JAPAN.
Wij kunnen jullie verzekeren dat jullie bijdrage rechtstreeks en integraal bij onze zusterorganisatie JALSA in Japan zal belanden en dat zij, samen met de bijdragen van alle leden van de Internationale ALS Alliantie, letterlijk reddende zuurstof kan betekenen voor PALS die in doodsangst leven. Onze solidariteit zal positief opgemerkt worden en symbool staan voor onze gedeelde bezorgdheid voor het lot van alle ALS slachtoffers.

Voor meer informatie:
Evy Reviers
Directeur ALS Liga
016/23 95 82
0495/44 67 82
info@als.be 
http://www.ALS.be 

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een ongeneeslijke fatale zenuw- en spierziekte die het menselijk lichaam op gemiddeld twee tot vijf jaar volledig aftakelt. In België lijden continu ongeveer 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel nieuwe bij. Wereldwijd lijden er meer dan 350.000 mensen aan ALS wat ongeveer neerkomt op 6 per 100.000. Jaarlijks worden 120.000 mensen gediagnosticeerd met ALS dwz dat er dagelijks 328 nieuwe gevallen bijkomen, dat betekent 2 nieuwe diagnoses van ALS per 100.000 personen. Jaarlijks overlijden ook meer dan 100.000 patiënten. In Amerika wordt de ziekte ‘Lou Gehrig disease’ genoemd naar een legendarische baseballspeler van de New York Yankees. Wereldwijd zijn beroemde mensen door ALS getroffen waaronder Mao Tse Toeng, Dimitri Shostakovich, Charles Mingus en David Niven. Ook in België overleden een aantal beroemdheden aan ALS.

Share